Przepisy
Agaty

Babka cytrynowa jak marzenie

Ciasta, Owoce, Przepisy
Opis

babka cytrynowa

Mam wielką słabość do wszystkich deserów pachnących cytryną. Kocham tartę cytrynową, lemon curd (krem cytrynowy), a babkę z cytryną mogłabym jeść codziennie! Dziś więc przepis na ciasto cytrynowe wręcz idealne- łatwe do przygotowania, wilgotne i pyszne.

ciasto cytrynowe z kremem

Krem cytrynowy

Wierzch ciasta ozdobiłam prostym kremem cytrynowym, który sprawia, że z pozoru zwykła babka staje się całkiem eleganckim deserem. Ten krem to połączony serek mascarpone z cytrynowym kremem “lemon curd”. Lemon curd przygotowuje się na bazie jajek i soku z cytryny z cukrem. Jest słodko-kwaśny i wręcz uzależniająco pyszny! Możecie kupić taki krem gotowy, w słoiku, albo przygotować go w domu od podstaw- TUTAJ link /klik/ do przepisu. To naprawdę łatwe, przekonajcie się sami. Moim zdaniem niewiele rzeczy jest tak pysznych, jak lemon curd!:)))

Babkę cytrynową upiec możecie w klasycznej foremce- korytku lub okrągłej z “kominkiem”, jak ja. Jej smak wzmocniony jest dodaną do środka skórką z otartych cytryn (polecam użyć te ekologiczne, a przed ocieraniem skorki i tak dokładnie je umyć) i skiem wyciśniętym z około 1/2 świeżej cytryny. Możecie kupić też naturalny aromat cytrynowy i kilka kropel dodać do ciasta. Aromat będzie cudownie intensywnie cytrusowy.

Moją babkę upiekłam dzień przed podaniem i przechowałam owiniętą w folię spożywczą. Nie straciła niczego na swojej świeżości. Pamiętajcie, aby krem nakładać na zupełnie już ostudzone ciasto, inaczej cały spłynie z wierzchu babki.

babka cytrynowa z kremem cytrynowym

Babka cytrynowa swoją wilgotną konsystencję zawdzięcza w dużej mierze dodatkowi jogurtu greckiego. Jeśli go akurat nie macie, możecie zastąpić go taką samą ilością kwaśnej śmietany lub 1/2 szklanki maślanki.

Wierzch ciasta ozdobiłam plastrami cytryny, które gotowałam przez kilka minut w syropie cukrowym (woda i cukier w proporcji 1:1). Nie tylko ładnie wyglądają, ale można je z powodzeniem zjeść :)

babka cytrynowa