Babka cytrynowa jak marzenie
Mam wielką słabość do wszystkich deserów pachnących cytryną. Kocham tartę cytrynową, lemon curd (krem cytrynowy), a babkę z cytryną mogłabym jeść codziennie! Dziś więc przepis na ciasto cytrynowe wręcz idealne- łatwe do przygotowania, wilgotne i pyszne.
Krem cytrynowy
Wierzch ciasta ozdobiłam prostym kremem cytrynowym, który sprawia, że z pozoru zwykła babka staje się całkiem eleganckim deserem. Ten krem to połączony serek mascarpone z cytrynowym kremem „lemon curd”. Lemon curd przygotowuje się na bazie jajek i soku z cytryny z cukrem. Jest słodko-kwaśny i wręcz uzależniająco pyszny! Możecie kupić taki krem gotowy, w słoiku, albo przygotować go w domu od podstaw- TUTAJ link /klik/ do przepisu. To naprawdę łatwe, przekonajcie się sami. Moim zdaniem niewiele rzeczy jest tak pysznych, jak lemon curd!:)))
Babkę cytrynową upiec możecie w klasycznej foremce- korytku lub okrągłej z „kominkiem”, jak ja. Jej smak wzmocniony jest dodaną do środka skórką z otartych cytryn (polecam użyć te ekologiczne, a przed ocieraniem skorki i tak dokładnie je umyć) i skiem wyciśniętym z około 1/2 świeżej cytryny. Możecie kupić też naturalny aromat cytrynowy i kilka kropel dodać do ciasta. Aromat będzie cudownie intensywnie cytrusowy.
Moją babkę upiekłam dzień przed podaniem i przechowałam owiniętą w folię spożywczą. Nie straciła niczego na swojej świeżości. Pamiętajcie, aby krem nakładać na zupełnie już ostudzone ciasto, inaczej cały spłynie z wierzchu babki.
Babka cytrynowa swoją wilgotną konsystencję zawdzięcza w dużej mierze dodatkowi jogurtu greckiego. Jeśli go akurat nie macie, możecie zastąpić go taką samą ilością kwaśnej śmietany lub 1/2 szklanki maślanki.
Wierzch ciasta ozdobiłam plastrami cytryny, które gotowałam przez kilka minut w syropie cukrowym (woda i cukier w proporcji 1:1). Nie tylko ładnie wyglądają, ale można je z powodzeniem zjeść :)
Dzien dobry! A czy mozna dodac kilka mrozonych owocow do srodka jak maliny, truskawki czy jagody? to wydluzy czas pieczenia? dziekuje!