Przepisy
Agaty

Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh)

Ciasta, Desery, Przepisy
Opis

DSC_0014

Strasznie trudno było mi nazwać to danie, bo samo określenie „cobbler” może nie dla wszystkich być oczywiste. A chodzi o owoce przykryte porcją ciasta (w tym wypadku dość wyjątkowego, bo przygotowanego bez użycia jajek, bajecznie przy tym dobrego i puszystego).

DSC_0020

Brzoskwinie w tym deserze też nie są takie zwyczajne, bo zapieczone z ciemnym cukrem muscavado i austriackim Strohem, czyli aromatycznym alkoholem przypominającym nieco rum. Na dnie naczynek tworzy się więc gęsty karmelowy sos. Jednym słowem czysta rozpusta!

DSC_0021

Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie, polej nią upieczone owoce, wymieszaj.

Owoce przełóż do naczynek do zapiekania.

Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek, cukier i sól, wymieszaj. Dodaj masło i mieszaj widelcem, aż uzyskasz konsystencję przypominającą kruszonkę. Dodaj jogurt i esencję waniliową,  połącz wszystkie składniki (widelcem lub łyżką), aż powstanie jednolite ciasto.

Porcję ciasta ułóż na wierzchu owoców. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 20 minut, piecz aż ciasto się zarumieni. Podawaj na ciepło.

-->