Chłodnik ogórkowy z rukolą
Przy robieniu chłodników obowiązuje jedna, ale za to bardzo ważna zasada, zadbaj o to żeby wszystkie składniki były zimne. Wtedy wystarczy jej w zasadzie wymieszać i zupa idealna na upalny dzień gotowa.
Dzisiejszy chłodnik ma bardzo ładny, lekko seledynowy kolor i ma w sobie masę witamin, bo to w zasadzie same warzywa i zioła. Smacznego!
- ogórek - 2 szt (duże)
- rukola - spora garść
- czosnek - 1 ząbek
- koperek - 2 łyżki
- bulion - 1 szklanka
- jogurt grecki - 1 opakowanie (duże)
- sok z cytryny - do smaku
- sól, pieprz - do smaku
Rukolę pokrój na małe kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką zupę.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem wstaw do lodówki, żeby dobrze się schłodziła.
-
Super, że smakuje! ;)
przyznaję, pomysł świetny – z zasadzie same moje ulubione składniki! jednak po połączeniu – to nie to: rukola stanowczo do sałatki ewentualnie na pizzę, a chłodnik stanowczo lepszy jest litewski. pozdrawiam :)
-
Cóż, dla każdego dobrego co innego ;)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
GENIALNY! Właśnie się nim delektuję w ten upalny dzień :)