Przepisy
Agaty

Cytrynowa babka z makiem

Ciasta, Desery
Opis

cytrynowa babka z makiem (1)

Idealna do filiżanki herbaty lub popołudniowej kawy. Intensywna w smaku, wilgotna- naprawdę pyszna babka o aromacie cytryny, z miło chrupiącymi między zębami ziarenkami maku.

cytrynowa babka z makiem (3)

Proporcje na klasyczną formę „z kominkiem”, ja jednak użyłam małych foremek i upiekłam 2 mini babki. Tak dla zabawy ;)

cytrynowa babka z makiem (5)

Wierzch wystarczy oprószyć cukrem pudrem, można jednak przyrządzić tez lukier na bazie soku z cytryny lub limonki, żeby jeszcze bardziej podkreślić cytrusowe nuty placka.

cytrynowa babka z makiem (4)

Masło ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, wbijaj po 1 jajku. Wmieszaj śmietanę.

Połącz suche składniki- mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodawaj na zmianę z mlekiem do ciasta. Dodaj mak i skórkę, krótko wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki, piecz w temp. 180 oC ok. 45 minut, do „suchego patyczka”.

Przed wyjęciem z foremki lekko ostudź.

-->