Przepisy
Agaty

Parmigiana (po mojemu)

Dodatki, Kuchnie świata, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa
Opis

Parmigiana di melanzane (6)

Parmigiana to cudowna włoska zapiekanka z bakłażanów, mozzarelli, parmezanu i sosu pomidorowego. To tak w skrócie.

Parmigiana di melanzane (5)

Do mojej wersji wykorzystałam też okrągłe cukinie, jako małe urozmaicenie.

Parmigiana di melanzane (1)

Po wyjęciu zapiekanki z pieca, a przed jedzeniem parmigiany, proponuję odstawić ją na kilka minut. Będzie łatwiejsza do krojenia. To cudowny, rozgrzewający posiłek!

Parmigiana di melanzane (2)

Proporcje na klasyczne naczynie do zapiekania o wym. ok. 30×20 cm.

Parmigiana di melanzane (7)

 

Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj sos pomidorowy, zagotuj. Dopraw do smaku.

Na dnie naczynia do zapiekania wlej trochę oliwy. Wlej chochelkę sosu, ułóż warstwę bakłażanów/cukinii. Na niej- plasterki mozzarelli. Posyp pamezanem. Teraz kolejna warstwa sosu, warzywa, mozzarella i parmezan.

Wierzch skrop oliwą. Możesz położyć gałązki bazylii. Wstaw do piekarnika nagrzanego 200 oC, na ok. 30 minut. Wierzch powinien się lekko zarumienić.

-->