Przepisy
Agaty

Dobry bulion= dobre risotto (z prawdziwkami)

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege
Opis

Risotto to danie wyjątkowo kojarzące mi się z jesienią. Kremowe, rozgrzewające, a przy tym naprawdę pełne smaku, szczególnie, jeśli dodatkiem do ryżu są borowiki.

risotto z grzybami (6)

Cała tajemnica dobrego risotta to jakość składników, jest ich tu zaledwie kilka, wszystkie muszą być więc doskonałe.

risotto z grzybami (1)

Podlany winem ryż zyskuje jedwabistą konsystencję dzięki powolnemu wchłanianiu ciepłego bulionu. Gra on tu więc niebagatelną rolę!

risotto z grzybami (5)

Mój ulubiony sposób na uzyskanie niezwykle esencjonalnego bulionu warzywnego, to podsmażenie wszystkich składników na oliwie i użycie do jego gotowania dobrej jakości, filtrowanej wody .

Ponieważ instalacja wodna bloku, w którym mieszkam ma ponad 50 lat, w mojej kuchni od kilku dobrych miesięcy króluje filtr Brita (TU pisałam o nim już jakiś czas temu). Doceniam zmianę, jaką daje filtrowanie wody- brak osadzającego się kamienia czy podkreślenie naturalnego smaku potraw, na wodzie przygotowywanych . To różnica, jaką naprawdę można poczuć!

risotto z grzybami (4)

Do dania użyć możecie grzybów świeżych lub mrożonych. W obu przypadkach najlepiej przesmażyć je najpierw na maśle:)

Poniżej proporcje na 2 porcje dania i wersja filmowa przepisu:

brita-lepszywybor

Na patelni rozgrzej masło, podsmaż pokrojone w plasterki grzyby.

Na drugą patelnię lej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę.

Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej wino, gotuj, aż większość płynu odparuje. Dolej chochlę ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion, a ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany i jędrny w środku. Dodaj grzyby, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan i łyżkę masła, wymieszaj. Dopraw do smaku.

 

-->