Przepisy
Agaty

Dobry bulion= dobre risotto (z prawdziwkami)

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege

Risotto to danie wyjątkowo kojarzące mi się z jesienią. Kremowe, rozgrzewające, a przy tym naprawdę pełne smaku, szczególnie, jeśli dodatkiem do ryżu są borowiki.

risotto z grzybami (6)

Cała tajemnica dobrego risotta to jakość składników, jest ich tu zaledwie kilka, wszystkie muszą być więc doskonałe.

risotto z grzybami (1)

Podlany winem ryż zyskuje jedwabistą konsystencję dzięki powolnemu wchłanianiu ciepłego bulionu. Gra on tu więc niebagatelną rolę!

risotto z grzybami (5)

Mój ulubiony sposób na uzyskanie niezwykle esencjonalnego bulionu warzywnego, to podsmażenie wszystkich składników na oliwie i użycie do jego gotowania dobrej jakości, filtrowanej wody .

Ponieważ instalacja wodna bloku, w którym mieszkam ma ponad 50 lat, w mojej kuchni od kilku dobrych miesięcy króluje filtr Brita (TU pisałam o nim już jakiś czas temu). Doceniam zmianę, jaką daje filtrowanie wody- brak osadzającego się kamienia czy podkreślenie naturalnego smaku potraw, na wodzie przygotowywanych . To różnica, jaką naprawdę można poczuć!

risotto z grzybami (4)

Do dania użyć możecie grzybów świeżych lub mrożonych. W obu przypadkach najlepiej przesmażyć je najpierw na maśle:)

Poniżej proporcje na 2 porcje dania i wersja filmowa przepisu:

brita-lepszywybor