Przepisy
Agaty

Tarta malinowa

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny, Tarty
Opis

tarta malinowa (2)

Ten różowy kolor to dawka optymizmu niezbędna, gdy za oknem już szaro  i jesiennie. Tartę przygotowałam z zamrożonych latem malin, tym bardziej kojarzy mi się z beztroską słonecznych dni.

tarta malinowa (7)

Pod TYM linkiem znajdziecie przepis na moje ulubione słodkie kruche ciasto, będzie do tego wypieku idealne!

tarta malinowa (5)

Wierzch tarty możecie ozdobić świeżymi malinami, lub zostawić sobie dobrą łyżkę zmiksowanych malin i wymalować nimi esy-floresy na wierzchu.

tarta malinowa (8)

Do przygotowania nadzienia wykorzystałam żelatynę w płatkach. Można ją bez przeszkód kupić np. na allegro czy w delikatesach.

tarta malinowa (9)

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

Maliny podgrzej w rondelku z cukrem, zmiksuj. Do jeszcze ciepłych owoców dodaj żelatynę, wymieszaj. Lekko ostudź.

Mascarpone wymieszaj z jogurtem wanilią, sokiem z cytryny. Dodaj ok. 2 łyżek malin, wymieszaj. Dodaj resztę malin. Dokładnie wymieszaj. Wylej na upieczony spód. Schłódź.

Do mieszania nie używałam miksera, wystarczyła szpatułka.

Możesz zostawić trochę samych zmiksowanych malin i ozdobić nimi wierzch ciasta.

 

-->