Przepisy
Agaty

Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem

Dodatki, Obiady, Przekąski, Przepisy, Ryby & owoce morza, Warzywa
Opis

kotleciki rybno-ziemniaczane z jarmużem (7)

Chrupiąca skórka, delikatne ziemniaki, lekki łosoś, intensywnie zielony jarmuż- to połączenie naprawdę do mnie przemawia! Do takich kotlecików nie potrzebuję w zasadzie żadnych dodatków, wystarczy że lekko skropię porcję sokiem z cytryny i uczta gotowa!

kotleciki rybno-ziemniaczane z jarmużem (4)

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 12 kotlecików średniej wielkości.

kotleciki rybno-ziemniaczane z jarmużem (5)

Polecam je szczególnie dzieciom, mój Jaś był zachwycony :)

kotleciki rybno-ziemniaczane z jarmużem (1)

Łososia przypraw solą i pieprzem, usmaż, ostudź. Rybę bez skóry podziel na kawałki, wymieszaj z ziemniakami.

Jarmuż krótko (przez ok. 1 minutę) obgotuj w osolonej wodzie, dokładnie odsącz, razem z jajkami dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Masę schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.

Formuj kotleciki, każdy obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju, na małym ogniu,  obu stron do zarumieniania. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

-->