Przepisy
Agaty

Tarta z morelami i kremem waniliowym

Ciasta, Przepisy, Tarty
Opis

Dziś przepis z serii tych „nienajłatwiejszych”.

Rzadko biorę się za robienie skomplikowanych deserów, ale miałam tak ogromną ochotę na tartę, że nie mogłam się oprzeć i podążyłam za wskazówkami niezrównanego Michel’a Roux, by krok po kroku przygotować kruche ciasto (tu mini relacja :) i krem, by cieszyć się smakiem jędrnych moreli i chłodnej wanilii.

Żółtka ubij z 1/3 cukru oraz mąką na puszystą masę.

W rondelku podgrzej mleko z pozostałym cukrem, laską wanilii i wyjętymi z niej ziarenkami. Gdy zacznie wrzeć, zalej nim masę jajeczną, stale mieszając. Całość przelej z powrotem do rondla, doprowadź do wrzenia, stale mieszając trzepaczką. Gotuj 2 minuty. Krem schłódź w lodówce przykryty folią spożywczą.

Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wylep nim płaską foremkę (średnica ok. 18 cm), wstaw do lodówki na 20 minut.

Piekarnik nagrzej do 190 oC, nakłuj ciasto widelcem. Ułóż na nim kawałek papieru po pieczenia i obciąż ziarnami fasoli. Piecz 20 minut, zdejmij fasolę i dopiecz kolejne 5 minut. Ostudź.

Krem rozsmaruj na cieście, na wierzchu ułóż połówki moreli, skórką do góry. Piecz 20 minut w 200 oC.

Zagotuj 40 ml wody z 40 g cukru, aż utworzy się gęsty syrop. Posmaruj nim upieczone ciasto.

Podawaj schłodzone.

 

-->