Przepisy
Agaty

Dorsz z warzywami na soczewicy

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

Ostatnio bardzo często ryby przyrządzam właśnie w ten sposób.

Po pierwsze to świetny sposób na przemycenie w obiedzie dużej ilości warzyw, po drugie pozwala uniknąć w całym domu zapachu smażonej ryby (co w przypadku dorsza jest szczególnie ważne). Poza tym danie jest lekkie i po prostu pyszne, a do tego można je przyrządzić nawet z nieodmrożonych wcześniej filetów.

Baza warzywna może być prawie dowolna. Tym razem użyłam pomidorów i soczewicy, ale świetnie sprawdzaj się tu dodatek bakłażanów, świeżej bazylii czy oliwek.

Dorzuć soczewicę, przesmaż przez minutę. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę.

Dokładnie wymieszaj, zalej pomidorami z koncentratem pomidorowym i wodą. Przypraw solą i pieprzem oraz melasą.

Na wierzchu ułóż kawałki ryby, je także posól i popieprz. Dodaj świeże zioła.

Patelnię przykryj pokrywką i ustaw na małym palniku. Gotuj ok. 15 minut, nie mieszając- ryba ma pozostać na wierzchu jasna. Danie jest gotowe, gdy soczewica jest miękka, a ryba ugotowana.

-->