Przepisy
Agaty

Faworki

Ciasteczka, Desery, Przepisy – blog kulinarny, Święta

faworki (8)

Smażąc faworki zastanawiałam się, dlaczego właściwie tak rzadko je przygotowuję. Bo:

  • robi się je błyskawicznie (szczególnie, jeśli ciasto wyrobimy w robocie kuchennym- wtedy to już w ogóle bajka!)
  •  składniki w zasadzie zawsze mam w domu, pod ręką
  • ciasto nie musi wyrastać- smażysz i w zasadzie możesz jeść jeszcze ciepłe
  • smażenie to jakieś 5 minut- każde inne ciasto nie może się z tym czasem nawet równać!

faworki (7)

Puenta może więc być tylko jedna- smażmy faworki częściej, bo to kwadrans pracy, a efekt nie tylko piękny wizualnie, ale i doskonały smakowo:)

faworki (3)

Przepis, z którego korzystam, mam od Babci. Ta pewnie poznała go z „Kuchni Polskiej” lub „Przyjaciółki”. I tu zgrabnie nawiążę do Święta, jakie już niedługo przed nami! Tak! faworki to doskonały pomysł na deser, którym uczcimy Dzień Babci i Dziadka!

faworki (4)

A robi się to tak:

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1-2 m.

Pokrój wzdłuż na paski o szerokości ok.3 cm, a następnie te- ukośnie w poprzek na wydłużone romby.

faworki (1)

Każdy kawałek ciasta  natnij w środku (ok.2-3 cm).

faworki (11)

Górną część ciasta przeciągnij przez otwór i lekko rozciągnij ciastko wzdłuż, aby ładnie się ułożyło.

faworki (10)

Faworki są gotowe do smażenia!

faworki (9)