Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce
Muszę nieśmiało przyznać, że w kategorii kruchych ciasteczek, mogę być ekspertem. To chyba mój ulubiony gatunek słodyczy!
Kruche ciasteczka, pachnące masłem i wanilią to to, co mogę jeść codziennie!
Co jakiś czas wypróbowuję nowy przepis. Masło, cukier i mąka, a efekt niebiański. Spróbujcie koniecznie TYCH maślanych gwiazdek, szwedzkich ciasteczek z dżemem (TYCH) lub TYCH zwieńczonych pomarańczową polewą.
Dziś zaś kruche ciasteczka maślane, bardzo łatwe w przygotowaniu (nie trzeba ich wykrawać, ciast wystarczy pokroić nożem na krążki), każde otoczone warstwą lekko chrupiącego pod zębami brązowego cukru. Pyyyyszne!
Poniżej „kro po kroku”, jak przygotować ciasteczka. Szczegóły w opisie.
Ciasto przy zagniataniu „rozwarstwiało się”, nie było elastyczne jak zazwyczaj kruche ciasto. Trudno było uformować wałek. Czy to tak ma być? Ale ciasteczka smaczne:)