Muszę nieśmiało przyznać, że w kategorii kruchych ciasteczek, mogę być ekspertem. To chyba mój ulubiony gatunek słodyczy!
Kruche ciasteczka, pachnące masłem i wanilią to to, co mogę jeść codziennie!
Co jakiś czas wypróbowuję nowy przepis. Masło, cukier i mąka, a efekt niebiański. Spróbujcie koniecznie TYCH maślanych gwiazdek, szwedzkich ciasteczek z dżemem (TYCH) lub TYCH zwieńczonych pomarańczową polewą.
Dziś zaś kruche ciasteczka maślane, bardzo łatwe w przygotowaniu (nie trzeba ich wykrawać, ciast wystarczy pokroić nożem na krążki), każde otoczone warstwą lekko chrupiącego pod zębami brązowego cukru. Pyyyyszne!
Poniżej “kro po kroku”, jak przygotować ciasteczka. Szczegóły w opisie.
Składniki:
mąka pszenna - 1 szklanka
masło - 80 g, miękkie
sól - szczypta
cukier - 1/3 szklanki
naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
żółtko - 1 szt
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
cukier brązowy - ok. 3 łyżki
Przygotowanie:
Proporcje na ok. 15 ciasteczek.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i esencją waniliową. Dodaj żółtko. Połącz.
Dodaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.
Wyjmij ciasto z misy miksera i rękoma “zlep”, aby uzyskać kształt krótkiej bagietki.
Brązowy cukier rozsyp na talerzu. Obtocz w nim całą porcję ciasta (patrz zdjęcia powyżej). Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwiń z folii i ostrym nożem pokrój na ok. 1 cm plastry.
Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Przepis
Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce
Składniki:
mąka pszenna - 1 szklanka
masło - 80 g, miękkie
sól - szczypta
cukier - 1/3 szklanki
naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
żółtko - 1 szt
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
cukier brązowy - ok. 3 łyżki
Przygotowanie:
Proporcje na ok. 15 ciasteczek.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i esencją waniliową. Dodaj żółtko. Połącz.
Dodaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.
Wyjmij ciasto z misy miksera i rękoma “zlep”, aby uzyskać kształt krótkiej bagietki.
Brązowy cukier rozsyp na talerzu. Obtocz w nim całą porcję ciasta (patrz zdjęcia powyżej). Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwiń z folii i ostrym nożem pokrój na ok. 1 cm plastry.
Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Ciasto przy zagniataniu “rozwarstwiało się”, nie było elastyczne jak zazwyczaj kruche ciasto. Trudno było uformować wałek. Czy to tak ma być? Ale ciasteczka smaczne:)