Przepisy
Agaty

Wienerstänger- szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem

Ciasteczka, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Zakochałam się w tych ciasteczkach! Po pierwsze są cudownie maślane, po drugie super szybkie do przygotowania.

DSC_0599

Odpada chłodzenie ciasta (mimo, że jest kruche) i  żmudne wyrabianie zimnego masła (dodajemy miękkie, w temperaturze pokojowej).

DSC_0607

Do tego dżem malinowy i ciasteczko-ideał gotowe!

DSC_0605

Podziel na dwie części, z każdej zrób wałeczek (podobny jak do kopytek czy leniwych klusek), o szerokości i wysokości ok. 2-3 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy wałeczek lekko spłaszcz ręką, na środku zrób wgłębienie (palcem lub patyczkiem, mniej więcej takie, jakbyś odcisnął w środku ołówek), zamykając jednak końcówki ciasta, aby dżem nie wypłynął. We wgłębienie nałóż dżem.

Piecz w temp. 220 oC przez ok. 12 minut. Gdzy ciasto zupełnie ostygnie pokrój je w ukośne kawałki, najlepiej nożem z piłką.

-->