Masło zmiksuj z cukrem, dodaj sól i esencję waniliową oraz jajko. Zmień końcówki miksera na spiralne i dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto (będzie bardzo delikatne, ale przy tym elastyczne i spójne).
Podziel na dwie części, z każdej zrób wałeczek (podobny jak do kopytek czy leniwych klusek), o szerokości i wysokości ok. 2-3 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy wałeczek lekko spłaszcz ręką, na środku zrób wgłębienie (palcem lub patyczkiem, mniej więcej takie, jakbyś odcisnął w środku ołówek), zamykając jednak końcówki ciasta, aby dżem nie wypłynął. We wgłębienie nałóż dżem.
Piecz w temp. 220 oC przez ok. 12 minut. Gdzy ciasto zupełnie ostygnie pokrój je w ukośne kawałki, najlepiej nożem z piłką.
No ciasteczka wygladają pysznie :) i pewnie takie są bo tym zachwycie zapomniała Pani podać w składnikach ile ma być mąki :) pozdrawiam