Grillowany łosoś z chrupiącą salsą
12 marca 2012
0
Ulubione
Opis
Łosoś to dość “ciężka” ryba, dlatego dobrze komponuje się z lekkimi, orzeźwiającymi dodatkami. Taka salsa z dodatkiem limonki zamienia grillowaną rybę w iście tropikalne danie. Sos możecie doprawić świeżymi ziołami: bazylią, kolendrą albo miętą i startą skórką cytrynową. Będzie jeszcze lepsza!
Składniki:
- łosoś - świeży, ok. 500 g
- czerwona papryka - 1/2 szt
- ogórek - 1/2 sztuki
- szalotka - 1 szt
- paprczka chili - 1 szt lub do smaku
- oliwa - 2+ 1 łyżka
- sok z limonki - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Rybę posól i popieprz, nasmaruj oliwą. Ułóż na rozgrzanej patelni grillowej, smaż z obu stron ( jeśli porcja jest gruba, proponuję w trakcie smażenia przykryć ją folią aluminiową) lub upiecz w piekarniku.
Paprykę i ogórek pokrój w drobną kostkę, dodaj poszatkowaną szalotkę i chili, przypraw oliwą, sokiem z limonki i solą. Salsę odstaw, aby składniki się przegryzły. Podawaj z ciepłą rybą.
czerwona papryka, ogórek, oliwa, paprczka chili, pieprz, sok z limonki, sól, sól, pieprz, szalotka, łosoś
Oceń:
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi