Jogurtowe ciasto z porzeczkami
Czasem masz szaloną ochotę na ciasto, ale gdy za oknem śliczne słońce, praca w kuchni jest ostatnim, o czym marzysz. Wtedy z pomocą przychodzi mój jogurtowy placek! Bo to ciasto z mojej ulubionej kategorii “bez miksera” czyli ciasto, które robi się w kilka minut, a składniki wystarczy po prostu wymieszać w misce. I gotowe!
To ciasto przedstawiłam Wam jako jogurtowe ciasto z porzeczkami możecie je jednak z powodzeniem przygotować z innymi owocami np. malinami, wiśniami, jagodami, borówkami itp… Z porzeczkami smakuje doskonale, bo łączą w sobie słodycz z kwaskowatą nutę, co dobrze robi każdemu deserowi!
Jeśli macie ochotę podnieść ten deser na wyższy poziom, podajcie placek z tylko lekko posłodzoną bitą śmietaną albo gałką lodów waniliowych. Będzie pyszny!
Proporcje na klasyczną foremkę/tortownicę ok.23 cm średnicy.
- jogurt naturalny - 1/2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- jajko - 3 szt
- olej - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- porzeczki - 1/2 szklanki (lub inne drobne owoce)
- W misce połącz jogurt, cukier, olej, jajka i esencję waniliową.
- W drugiej misce wymieszaj składniki “suche” : mąkę, sól, proszek do pieczenia.
- Zalej mokrymi składnikami, wymieszaj, przełóż do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką foremki/lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż owoce.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz “do suchego patyczka”, ok. 40-50 minut. Przed podaniem ostudź.
***
A następnym razem upiecz Proste Muffinki Jogurtowe, przepis znajdziesz TUTAJ.
-
Nie trzeba! :)
Czy zamiast mąki pszennej można dać np. orkiszową? Wyjdzie to ciasto?
-
Dzien dobry – czy można zamienić mąkę na ryżową? Pozdrawiam
-
Ja piekła z mąką ryżową tylko placuszki śniadaniowe – pyszne, delikatne, lekkie. Bardzo polecam. Spróbuję upiec to ciasto i dam znać :).
-
Nie mam pewności, nie próbowałam piec z tą mąką.
-
-
Sądzę, że z orkiszową powinno być OK!
Bardzo pyszne ciasto i bardzo szybko się wykonuje.
Ciasto za bardzo nie urosło i zastanawiam się, co zrobiłam źle. Przyznaję się, że zapomniałam o oleju (niech upały mnie usprawiedliwią:)Poza tym placuszek jest pyszny.
Czy mozna uzuc mrozonych owocow?
-
Tak, z powodzeniem!
co mogę dać zamiast esencji waniliowej? może być trochę cukru waniliowego?
-
Tak. Lub ziarenka wyjęte ze świeżej laski wanilii.
Przeeeeepyszneeee ciasto! zrobiłam ze świeżymi jeżynami :D mniam!
Na pewno jeszcze zrobię bo smakował całej rodzinie i szybko zniknął :)
Ciasto jest przepyszne praktycznie pieke je co tydzien i moj maz je uwielbia :) zawsze dodaje paczke malin i paczke borowek i wychodzi mega! Polecam!!!
Uwielbiam to ciasto, robiłam w zeszłym roku kilka razy bo mam bardzo dużo krzaków porzeczek i właśnie teraz uspawszy dzieci zabieram się do pieczenia :)
Polecam gorąco
Moje ciasto właśnie w piekarniku z porzeczkami :) Mam nadzieję, że wyjdzie :)
-
Trzymam kciuki! :)
Ciasto świetne Przepyszne użyłam mąki pszennej białej i pełnoziarnistej,cukier trzcinowy. Zastanawiam się czy by wyszło jakbym użyła tylko mąki pełnoziarnistej?
-
Na pewno byłoby mniej puszyste, ale zachęcam do eksperymentowania!
Pyszne ciasto. Zrobiłam z, mniej więcej, połowy porcji na małą keksówkę. Na wierzch sypnęłam duuużo porzeczek, ładnie wtopiły się w ciasto. Dałam mniej cukru, bo z zasady daję mniej niż w przepisach, bo zawsze mogę posypać cukrem po wierzchu jakby było mało słodkie.
Mam też podobny przepis (bez użycia miksera) na babeczki. Uwielbiam takie ciasta, bo można je robić w nocy gdy domownicy śpią.
-
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało!
Bardzo smaczne i szybkie ciasto. Podwoiłam proporcje i zrobilam na dużą blachę. Do swojego wrzuciłam więcej owoców, poza porzeczkami jeszcze jeżyny.
-
Brzmi pysznie! Im więcej, tym lepiej! :)
Bardzo dobre ciasto. Calej mojej rodzinie smakowalo. Dzisjaj robie to ciasto ze sliwkami
Pani Agato, czy na wierzch mogę położyć brzoskwinie z puszki? Lepiej je pokroić, czy całe połówki będą ok?
-
Lepiej pokroić i dobrze odsączyć z syropu
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Naprawde nie trzeba ubijac jajek? wystarczy tylko roztrzepac i wszystko wymieszac ?
boje sie ze wyjdzie zakalec ;)