Przepisy
Agaty

Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake)

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny
Opis

To śliwkowe ciasto zastąpiło klasyczny urodzinowy tort. Naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyło!

Smak ma podobny do piernika, jednak z inną korzenną nutą (samo ciasto nie zawiera cynamonu, tylko sporo gałki muszkatołowej). Jest wilgotne, utrzymało świeżość przez dobre 4 dni.

Na ich wierzch udało mi się kupić naprawdę rewelacyjne śliwki (chyba z Argentyny…), ale myślę, że pozostałe w piwnicy śliwki z kompotu też by się sprawdziły!

Przesiać suche składniki (mąkę, proszek, sodę i przyprawy). Masło ubić z cukrem (ok. 5 min) na puszystą masę. Dodać aromaty, melasę i imbir. Ciągle mieszając wbić po jednym jajku. Dodać 1/2 mieszanki z mąką, wymieszać. Wlać maślankę i pozostałą część mąki. Ciasto wyłożyć na śliwkową warstwę. Piec w temp. 180 oC ok. 55 minut. Przed wyjęciem z formy ciasto lekko ostudzić. Podawać odwrócone „do góry nogami” z migdałami na wierzchu.

-->