Przepisy
Agaty

Kotlety jagnięce z kremową polentą

Dodatki, Mięso, Obiady, Przepisy – blog kulinarny
Opis

kotlety jagnięce z polentą (2)

Jagnięcina to na pewno nie najbardziej popularne mięso na naszych stołach, ale warto się na nią skusić, bo jest naprawdę bardzo smaczna, a jej przygotowanie to łatwizna!

kotlety jagnięce z polentą (5)

Dziś kotlety w lekko cytrusowej marynacie (z dodatkiem skórki cytrynowej), a do nich kremowa mamałyga- kaszka kukurydziana z masłem i parmezanem. Danie w sam raz na zimowy obiad!

kotlety jagnięce z polentą (3)

Proporcje dla 2 osób.

kotlety jagnięce z polentą (4)

 

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż w zależności od grubości plastrów mięsa, ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni, by mięso odpoczęło.

Kaszkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (często mieszając, najlepiej w rondelku o grubym dnie, teflonowy sprawdzi się świetnie). W razie konieczności, w trakcie gotowania dolej więcej wody, aby zachować półpłynną konsystencję. Ugotowaną kaszkę wyłącz, oddaj masło oraz ser, wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem, podawaj z ciepłymi kotletami. Całość oprósz siekaną natką pietruszki.

-->