Kotlety przypraw solą i pieprzem, skrop oliwą, posyp tymiankiem i skórką otartą z cytryny. Ułóż w naczyniu, dodaj lekko rozgniecione ząbki czosnku, skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce (najlepiej na noc), jednak przed planowanym smażeniem wystaw, aby mięso miało temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż w zależności od grubości plastrów mięsa, ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni, by mięso odpoczęło.
Kaszkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (często mieszając, najlepiej w rondelku o grubym dnie, teflonowy sprawdzi się świetnie). W razie konieczności, w trakcie gotowania dolej więcej wody, aby zachować półpłynną konsystencję. Ugotowaną kaszkę wyłącz, oddaj masło oraz ser, wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem, podawaj z ciepłymi kotletami. Całość oprósz siekaną natką pietruszki.
Cudne danie. Sophie