Klika dnitemu wydawało mi się, że to już wiosna idzie, aż tu nagle… deszcz ze śniegiem, breja i zimno. Niesprzyjająca aura aż prosi się o coś pysznego, na pocieszenie. Pysznego i ciepłego, najlepiej.
Tym razem poczciwe jabłka zapiekane pod kruszoną wzbogaciłam kwaskowatą żurawiną, a do posypki, obok płatków owsianych dodałam także amarantus (trochę zdrowia!).
Całość proponuję podawać na ciepło, z kapką bitej śmietanki albo sosem waniliowym. Zimą dobrze zadbać o odrobinę kalorii ;)
3 porcje.
Składniki:
jabłko - 2 szt
żurawina - 1/2 szklanki (może być mrożona)
cukier brązowy - 1 łyżka
cynamon - szczypta
goździki mielone - szczypta
mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
sok z pomarańćzy - 1 łyżka (lub woda)
kruszonka
mąka pszenna - 1 łyżka
płatki owsiane - 2 łyżki
amarantus - 2 łyżki, "dmuchany"
cukier brązowy - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1/8 łyżeczki
sól - szczypta
masło - 2 łyżki
Przygotowanie:
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, dodaj żurawiny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, cukier i sok. Wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania (lub 3 małych).
W misce połącz wszystkie składniki kruszonki, rozcierając je palcami, aby miała konsystencję „mokrego piasku”. Posyp wierzch owoców i zapiekaj o. 25 minut w temp. 180 oC. Podawaj na ciepło.
Przepis
Jabłka z żurawiną pod kruszonką z amarantusem
Składniki:
jabłko - 2 szt
żurawina - 1/2 szklanki (może być mrożona)
cukier brązowy - 1 łyżka
cynamon - szczypta
goździki mielone - szczypta
mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
sok z pomarańćzy - 1 łyżka (lub woda)
kruszonka
mąka pszenna - 1 łyżka
płatki owsiane - 2 łyżki
amarantus - 2 łyżki, "dmuchany"
cukier brązowy - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1/8 łyżeczki
sól - szczypta
masło - 2 łyżki
Przygotowanie:
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, dodaj żurawiny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, cukier i sok. Wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania (lub 3 małych).
W misce połącz wszystkie składniki kruszonki, rozcierając je palcami, aby miała konsystencję „mokrego piasku”. Posyp wierzch owoców i zapiekaj o. 25 minut w temp. 180 oC. Podawaj na ciepło.
W misce połącz wszystkie składniki kruszonki, rozcierając je palcami, aby miała konsystencję „mokrego piasku”. Posyp wierzch owoców i zapiekaj o. 25 minut w temp. 180 oC. Podawaj na ciepło.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Uparłam się. Zrobię to na pewno, tylko podwoję ilość składników, a co.