Przepisy
Agaty

Jabłka z żurawiną pod kruszonką z amarantusem

Desery, Owoce, Przepisy
Opis

jabłka pod kruszonką (4)

Klika dni temu wydawało mi się, że to już wiosna idzie, aż tu nagle… deszcz ze śniegiem, breja i zimno. Niesprzyjająca aura aż prosi się o coś pysznego, na pocieszenie. Pysznego i ciepłego, najlepiej.

jabłka pod kruszonką (2)

 

Tym razem poczciwe jabłka zapiekane pod kruszoną wzbogaciłam kwaskowatą żurawiną, a do posypki, obok płatków owsianych dodałam także amarantus (trochę zdrowia!).

jabłka pod kruszonką (6)

Całość proponuję podawać na ciepło, z kapką bitej śmietanki albo sosem waniliowym. Zimą dobrze zadbać o odrobinę kalorii ;)

3 porcje.

W misce połącz wszystkie składniki kruszonki, rozcierając je palcami, aby miała konsystencję „mokrego piasku”. Posyp wierzch owoców i zapiekaj o. 25 minut w temp. 180 oC. Podawaj na ciepło.

-->