Kremowa zupa z pieczonej dyni i pomidorów
Ta zupa to śwetny pomysł na posiłek w chłodny dzień, już choćby dlatego, że wypełnia kuchnię cudownym zapachem, od którego os razu robi się ciepło (także na duszy).
Połączenie dyni i pomidorów sprawdza się znakomicie, bo słodych tej pierwszej doskonale balansuje kwaskowatość drugich.
Do tego cebula, czosnek- samo zdrowie w okresie jesiennych przeziębień!
- pomidory - 10 szt. , typu 'lima'
- dynia - 300 g, hokkaido
- cebula - 1 szt
- czosnek - 3 ząbki, w łupinkach
- tymianek, oregano - kilka gałązek
- oliwa - 3 łyżki
- bulion - ok. 2 szklanek (ew. woda)
- sól, pieprz - do smaku
- grzanki - do podania
Dynię pokrój w kostkę, pomidory wzdłuż na połówki, cebulę na ósemki. Wszystkie warzywa wraz z czosnkiem włóż do naczynia do zapiekania, posól, popieprz, skrop oliwą. Na wierzchu ułóż zioła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszaj. Pod koniec pieczenia możesz zwięszyć temperaturę, aby składniki lekko się skarmelizowały.
Warzywa zmiksuj na gładki krem (czosnek uprzednio wyciśnij z łupinek), dodaj tyle płynu (bulionu lub wody), aby uzyskać konsystencję gęstej zupy. Dopraw do smaku, podawaj z grzankami.
-
Kniecznie! Zupa z dyni to samo szczęście, tu jeszcze jeden przepis: https://kuchniaagaty.pl/przepisy/3367
Genialne połączenie! składniki mam więc zrobię ją we wtorek :)
-
zrobiłam ja tydzień temu… genialna!!! dziękuję za pyszny przepis :)
Ja nie wiem, czy dynię dostanę u mnie w mieście.. Ale te rustykalne zdjęcia – mistrzostwo!!
-
Powiem nieskromnie, że też jestem z nich zaowolona :)
Smakuje świetnie, po prostu jest pyszna.
Najlepszy jednak w tym przepisie jest zupełny brak pracy. Lubię gęste kremy, więc dodałam nieco więcej pomidorów i już nie dolewałam wody.
W domu nie było reklamacji, z córką zajadamy ją już kolejny dzień, bo nie chce nam się robić niczego skomplikowanego. ;)
-
Muszę się przyznać, że mi też szalenie smakowała. Chyba dziś znowu kupię dynię ;)
Warzywa w piekarniku;) Pachnie pięknie! Dorzuciłam jedną czerwoną paprykę – ciekawe czy będzie różnica pomiędzy kremem z papryką i kremem bez papryki?;) Zrobię test i dam znać!
-
Czekam więc na wynik testu! ;)
Witam, czy trzeba przykryć naczynie pokrywką, czy piec bez?
-
Proszę piec bez pokrywki, warzywom dobrze zrobi, jak się trochę zarumienią.
Ile wagowo powinno być pomidorów?
Z góry dziekuje za odpowiedź
-
Ok. 1,5 kg
Zupa przepyszna. Ja dorzuciłam do warzyw jedną papryczkę pepperoni – jaka moc! I podałam z piersią kurczaka :)
Świetny przepis. U nas sprawdza się przez cały prawie rok. Latem robiłam z pomidorami, a teraz, gdy nie ma już tak dobrych pomidorów, dodaje przecier pomidorowy latem zamknięty w słoikach – i też jest pyszna :)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
jeny, ja jeszcze nigdy nie jadłam zupy dyniowej. Wygląda tak samkowicie że chyba najwyższy czas się przekonać. Tym bardziej że jest ciekawa propozycja z pomidorami, które uwielbiam.