Przepisy
Agaty

Łatwe ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasta, Czekolada, Desery, Przepisy
Opis

Ja wiem, że często pisze o jakimś daniu, że jest „moje ulubione”, ale to ciasto naprawdę nie ma sobie równych! Po pierwsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie potrzeba nawet brudzić miksera, po drugie ma fajną, wilgotną konsystencję, miły czekoladowy aromat i orzeszki w środku.

Tajemnicą jego wyjątkowego smaku może być także fakt, że w środku ma kilka łyżek Nutelli (czy innego czekoladowo-orzechowego mazidła). To plus maślanka sprawia, że placek naprawdę długo zachowuje świeżość. Możecie przygotować do niego dodatkowo czekoladową polewę, a wierzch obsypać siekanymi orzeszkami, ale i bez tych dodatków ciasto jest po prostu wyśmienite!

Do upieczenia ciasta wykorzystałam kwadratową foremkę o boku ok. 25 cm.

Gotowe orzeszki (jasne, bez skórek) z grubsza, niezbyt drobno posiekaj.

Masło rozpuść w rondelku. Do jeszcze lekko ciepłego dodaj krem czekoladowy (np. Nutellę) i wymieszaj. Dolej maślankę, wbij jajko, wymieszaj.

Do płynnych składników dodaj cukier, połącz.

Następnie dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i ciemne kakao. Wymieszaj.

Na koniec dodaj orzeszki. Połącz.

Gotowe ciasto przelej do foremki wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 30 minut w temp. 200 oC.

 

-->