Przepisy
Agaty

Socca / fariniata- placuszki z mąki z ciecierzycy

Kuchnie świata, Naleśniki & placuszki, Przepisy – blog kulinarny, Vege

Mąkę z ciecierzycy mam zwykle w kuchennej szafce, bo jak żadna inna nadaje idealną chrupkość gofrom (TU przykładowy przepis) czy plackom ziemniaczanym.

Dziś posłużyła mi do przygotowania placuszków zwanych socca lub farinata – w zależności od tego czy przygotuje je Włoch czy Francuz. Skoro więc bardzo podobny, jeśli nie wręcz ten sam, przepis pojawia się w kuchniach kilku krajów, to musi być pyszny, prawda?!

To neutralne w smaku placki, o lekkim aromacie … groszku- przynajmniej mi tak kojarzy się zapach ciecierzycy. Wykorzystać je można jako dodatek do większości dań z sosem, świetnie zastąpią kluski czy inny makaron.

Proponuję podać je na przykład z sosem grzybowym- pieczarkowym i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Z podanych proporcji usmażycie ok. 7-8 placków o średnicy ok. 12 cm.

Jeśli szukacie przepisu na sos grzybowy-pieczarkowy, zapraszam pod TEN link.