Socca / fariniata- placuszki z mąki z ciecierzycy
Mąkę z ciecierzycy mam zwykle w kuchennej szafce, bo jak żadna inna nadaje idealną chrupkość gofrom (TU przykładowy przepis) czy plackom ziemniaczanym.
Dziś posłużyła mi do przygotowania placuszków zwanych socca lub farinata – w zależności od tego czy przygotuje je Włoch czy Francuz. Skoro więc bardzo podobny, jeśli nie wręcz ten sam, przepis pojawia się w kuchniach kilku krajów, to musi być pyszny, prawda?!
To neutralne w smaku placki, o lekkim aromacie … groszku- przynajmniej mi tak kojarzy się zapach ciecierzycy. Wykorzystać je można jako dodatek do większości dań z sosem, świetnie zastąpią kluski czy inny makaron.
Proponuję podać je na przykład z sosem grzybowym- pieczarkowym i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Z podanych proporcji usmażycie ok. 7-8 placków o średnicy ok. 12 cm.
Jeśli szukacie przepisu na sos grzybowy-pieczarkowy, zapraszam pod TEN link.
Uwielbiam ciecierzycę, bardzo dobre wychodzą mi kotlety z ciecierzycy. :) Akurat placków nie próbowałam. Przepis podobny do przepisu na omlet. Czy można też dodać żółtko, czy wtedy będą za ciężkie?
Zapraszam na: https://zielona-szuflada.pl/