Przepisy
Agaty

Łosoś ze szparagami zapiekany w cieście (Salmon en Croute)

Obiady, Ryby & owoce morza
Opis

Łosoś w chrupiącym cieście, z zielonymi szparagami i delikatnym sosem koperkowym to danie z rodzaju tych wykwintnych, znakomicie prezentujących się na talerzu.

Oprócz obłędnego smaku ma jeszcze tą cudowną cechę, że jego przygotowanie to jakieś 5 minut pracy, kolejnych 25 porcja spędza w piekarniku i już możemy cieszyć się wyjątkowym, wiosennym smakiem.

A teraz krok po kroku:

 

Na wierzchu ułóż szparagi, pozbawione twardych końcówek.

Śmietanę wymieszaj z koperkiem, musztardą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku. Sos rozprowadź na szparagach.

Łososia zawiń w ciasto, sklej brzegi, wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 oC na 20 minut. Podawaj od razu.

-->