Przepisy
Agaty

Makaron z grzybami

Kuchnie świata, Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege
Opis

makaron z sosem grzybowym (1)

Coś mi się wydaje, że tak szybko nie porzucę w tym roku na blogu tematu grzybów. Tym razem bardzo klasyczne zestawienie- makaron ze śmietanowym sosem grzybowym, na bazie prawdziwków.

makaron z sosem grzybowym (2)

Moją porcję podałam z domowym makaronem (przepis znajdziecie TU), z powodzeniem możecie użyć innego, np. dobrych jajecznych wstążek/ tagliatelle.

makaron z sosem grzybowym (3)

Sos aromatyzować możecie świeżym tymiankiem, rozmarynem lub podać z natką.

Proporcje dla 2 osób.

Dodaj pokrojone w kostkę grzyby, smaż na sporym ogniu, aż ładnie się zarumienią. Zalej śmietanką, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.

Makaron ugotuj „al dente” w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, podawaj od razu, na ciepło z sosem, posypany natką pietruszki.

 

-->