Maślana babka waniliowa
Kiedy wyobrażam sobie o idealną babkę, to mam na myśli taką wilgotną, lekką i pachnącą masłem. Ta właśnie taka jest!
Jeśli dodam jeszcze, że do jej zrobienie nie trzeba nawet wyjmować miksera, tylko składniki mieszamy łyżką w misce, a do tego nie musimy nawet pamiętać, żeby przed pieczeniem masło wyjąc z lodówki (bo używam tu masła stopionego), to powoli rodzi się nam przepis idealny!
Babkę doprawiłam naturalną pastą waniliową, ale następnym razem na pewno pójdę w kierunku cytryny i dodam do ciasta trochę soku wyciśniętego z cytryny plus (koniecznie!) skórkę otartą z cytryny. Już teraz czuję, że to będzie strzał w dziesiątkę!
Ta maślana babka jest na tyle wilgotna, że zachowa świeżość spokojnie przez kilka dni (oczywiście zamknięta w szczelnym pojemniku/owinięta folią spożywczą). Do jej przygotowania użyłam klasycznej foremki „korytka” (z Ikei) o długości ok.25 cm.
Przepis GENIALNY! Ciasto przygotowałam w niecałe 7 minut – piekarnik dłużej się rozgrzewał. Dałam nieco mniej cukru. Składniki mieszałam inaczej niż w przepisie i wyszło super! Właśnie jemy, mimo bardzo późnej godziny, babka jeszcze ciepła. Kocham łatwe i szybkie dania. Biorę przepis do „mojego” zbioru przepisów takich właśnie dań. Z pewnością przekażę te przepisy mojej córce, by się nie męczyła w kuchni :)