Przepisy
Agaty

Maślana babka waniliowa

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny

Kiedy wyobrażam sobie o idealną babkę, to mam na myśli taką wilgotną, lekką i pachnącą masłem. Ta właśnie taka jest!

Jeśli dodam jeszcze, że do jej zrobienie nie trzeba nawet wyjmować miksera, tylko składniki mieszamy łyżką  w misce, a do tego nie musimy nawet pamiętać, żeby przed pieczeniem masło wyjąc z lodówki (bo używam tu masła stopionego), to powoli rodzi się nam przepis idealny!

Babkę doprawiłam naturalną pastą waniliową, ale następnym razem na pewno pójdę w kierunku cytryny i dodam do ciasta trochę soku wyciśniętego z cytryny plus (koniecznie!) skórkę otartą z cytryny. Już teraz czuję, że to będzie strzał w dziesiątkę!

Ta maślana babka jest na tyle wilgotna, że zachowa świeżość spokojnie przez kilka dni (oczywiście zamknięta w szczelnym pojemniku/owinięta folią spożywczą). Do jej przygotowania użyłam klasycznej foremki „korytka” (z Ikei) o długości ok.25 cm.