Ciasteczka na halloween, albo … idealny prezent dla ulubionego ortopedy :)
Waniliowe, maślane kostki świetnie sprawdzą się na upiornym przyjęciu! Z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu.
Do surowego ciasta można dodać łyżkę ciemnego kakao i otrzymać w ten sposób ciemną masę.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 2 dużych blach małych ciasteczek.
Aby precyzyjnie nałożyć lukier na ciasteczka, przelewam go do foliowego woreczka (ok.1 mm otworek), obcinam delikatnie róg , aby powstała malutka dziurka i tak (na wzór rękawa cukierniczego) rozprowadzam lukier.
Składniki:
masło - 125 g, miękkie
cukier - 125 g
jajko - 1 szt
mąka pszenna - 250 g
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól - duża szczypta
naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
lukier
cukier puder - ok. 1/3 szklanki
sok z cytryny - wg. uznania
Przygotowanie:
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko oraz esencję waniliową. Następnie dodaj połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksuj. Masę weź w ręce, uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją. Tak uzyskany dysk włóż na minimum godzinę do lodówki (jeśli ktoś się wyjątkowo spieszy, może być 20 minut i zamrażalnik).
Po tym czasie wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.5 mm. Wycięte ciasteczka układamy jedno obok drugiego na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w temp 180 oC.
Ostudzone ciasteczka lukrujemy wg. uznania (aby przygotować lukier, do cukru pudru należy stopniowo dodawać wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszać składniki. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty- dodaj nieco więcej sok. Jeśli zbyt płynny- dosypujemy dodatkową porcję cukru pudru).
Przepis
Maślane ciasteczka “kostki” na halloween
Składniki:
masło - 125 g, miękkie
cukier - 125 g
jajko - 1 szt
mąka pszenna - 250 g
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól - duża szczypta
naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
lukier
cukier puder - ok. 1/3 szklanki
sok z cytryny - wg. uznania
Przygotowanie:
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko oraz esencję waniliową. Następnie dodaj połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksuj. Masę weź w ręce, uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją. Tak uzyskany dysk włóż na minimum godzinę do lodówki (jeśli ktoś się wyjątkowo spieszy, może być 20 minut i zamrażalnik).
Po tym czasie wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.5 mm. Wycięte ciasteczka układamy jedno obok drugiego na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w temp 180 oC.
Ostudzone ciasteczka lukrujemy wg. uznania (aby przygotować lukier, do cukru pudru należy stopniowo dodawać wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszać składniki. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty- dodaj nieco więcej sok. Jeśli zbyt płynny- dosypujemy dodatkową porcję cukru pudru).
Świetne! W ubiegłym roku też robiłam kosteczki, ale z ciasta na grissini. Co ciekawe, jak zrobiłam grissini, to mąż nawet nie chciał spojrzeć, a gdy z tego samego przepisu powstały kości to zjadał aż mu się uszy trzęsły i ciągle o nie pyta :D