Przepisy
Agaty

Maślane ciasto ucierane z jabłkami

Ciasta, Owoce, Przepisy – blog kulinarny

ciasto z jabłkami

Zauważyłam, że w nazwach przepisów najczęściej używam dwóch  zwrotów „maślane”, „szybkie” (ewentualnie „ekspresowe”), bo takie ciasta są najlepsze, prawda? Nikt nie lubi stać długo „przy garach”, a wilgotne, pachnące masłem ciasta lubimy przecież najbardziej!

ucierane ciasto z jabłkami

Dziś ciasto dość klasyczne, ucierane (takie, po którym wręcz TRZEBA oblizać łopatki miksera) przygotowane z dodatkiem jabłek. Ciasto aromatyzowałam wanilią, ale możecie wierzch posypać dodatkowo cynamonem, a jabłka zastąpić np. gruszkami. I od razu mamy drugą wersję, także idealną do popołudniowej kawy.

jabłecznik

Zapraszam więc Was serdecznie do wypróbowania tej wersji szarlotki, ja na pewno do tego przepisu jeszcze nie raz wrócę, bo nie ma to jak kawałek dobrego ciasta z jabłkami!

szarlotka

Ciasto upiekłam w foremce ok.20 x 30 cm.