Maślane ciasto ucierane z jabłkami
Zauważyłam, że w nazwach przepisów najczęściej używam dwóch zwrotów „maślane”, „szybkie” (ewentualnie „ekspresowe”), bo takie ciasta są najlepsze, prawda? Nikt nie lubi stać długo „przy garach”, a wilgotne, pachnące masłem ciasta lubimy przecież najbardziej!
Dziś ciasto dość klasyczne, ucierane (takie, po którym wręcz TRZEBA oblizać łopatki miksera) przygotowane z dodatkiem jabłek. Ciasto aromatyzowałam wanilią, ale możecie wierzch posypać dodatkowo cynamonem, a jabłka zastąpić np. gruszkami. I od razu mamy drugą wersję, także idealną do popołudniowej kawy.
Zapraszam więc Was serdecznie do wypróbowania tej wersji szarlotki, ja na pewno do tego przepisu jeszcze nie raz wrócę, bo nie ma to jak kawałek dobrego ciasta z jabłkami!
Ciasto upiekłam w foremce ok.20 x 30 cm.