Powiedzieć o tym cieście, że jest maślane- to mało. To kwintesencja maślanego wypieku, rodzaj owoców zapieczonych pod kruszonką, idealny dodatek do gałki lodów, porcji bitej śmietanki, czy (jak w moim przypadku) łyżki jogurtu greckiego.
Ten deser świetnie sprawdza się jedzony lekko jeszcze ciepły, jak i zupełnie wystudzony. Dla każdego coś dobrego!
Przy okazji wymieniania jego zalet wspomnę, że na upartego można je całe przygotować w jednej misce i nawet miksera nie trzeba brudzić! :)
Proporcje na foremkę ok.25 cm średnicy.
Składniki:
spód
masło - 100 g, rozpuszczone
cukier - 50 g
sól - duża szczypta
mąka pszenna - 1 szklanka
nadzienie
jabłko - 3 szt
brzoskwinia - 1 szt
mąka pszenna - 1 łyżka
cukier brązowy - w zależności od słodyczy owoców, ok. 2 łyżki
gożdziki - szczypta, mielone
kruszonka
płatki owsiane - 1/2 szklanki
cukier brązowy - 3 łyżki
mąka - 1/4 szklanki
masło - 50 g, zimne
Przygotowanie:
Stopione masło wymieszaj z solą, cukrem i mąką. Powstałą masą wyłóż dno foremki do pieczenia (ciasto będzie miało miłą konsystencję miękkiej plasteliny). Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 oC.
Owoce obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem, mąką i goździkami. Wyłóż na podpieczony spód.
Wierzch posyp kruszonką- wymieszanymi płatkami z cukrem, mąką i masłem. Piecz kolejnych ok. 40 minut w temp. 180 oC, do zezłocenia wierzchu. Przed wyjęciem z foremki odczekaj kilkanaście minut, aby ciasto lekko ostygło.
Przepis
Maślane ciasto z owocami i kruszonką
Składniki:
spód
masło - 100 g, rozpuszczone
cukier - 50 g
sól - duża szczypta
mąka pszenna - 1 szklanka
nadzienie
jabłko - 3 szt
brzoskwinia - 1 szt
mąka pszenna - 1 łyżka
cukier brązowy - w zależności od słodyczy owoców, ok. 2 łyżki
gożdziki - szczypta, mielone
kruszonka
płatki owsiane - 1/2 szklanki
cukier brązowy - 3 łyżki
mąka - 1/4 szklanki
masło - 50 g, zimne
Przygotowanie:
Stopione masło wymieszaj z solą, cukrem i mąką. Powstałą masą wyłóż dno foremki do pieczenia (ciasto będzie miało miłą konsystencję miękkiej plasteliny). Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 oC.
Owoce obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem, mąką i goździkami. Wyłóż na podpieczony spód.
Wierzch posyp kruszonką- wymieszanymi płatkami z cukrem, mąką i masłem. Piecz kolejnych ok. 40 minut w temp. 180 oC, do zezłocenia wierzchu. Przed wyjęciem z foremki odczekaj kilkanaście minut, aby ciasto lekko ostygło.
Owoce obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem, mąką i goździkami. Wyłóż na podpieczony spód.
Wierzch posyp kruszonką- wymieszanymi płatkami z cukrem, mąką i masłem. Piecz kolejnych ok. 40 minut w temp. 180 oC, do zezłocenia wierzchu. Przed wyjęciem z foremki odczekaj kilkanaście minut, aby ciasto lekko ostygło.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Dziękuję za prosty przepis, dla mnie bardzo istotny jest brak jajek w tym cieście. Dziś wypróbuję