Przepisy
Agaty

Sałatka nicejska z tuńczykiem i bobem

Przepisy – blog kulinarny
Opis

Sałatka nicejska z tuńczykiem i bobem (6)

Ameryki nie odkryję pisząc, że latem chce się nam się czegoś lżejszego i świeżego. Ta klasyczna sałatka, choć u mnie w wersji odrobinę zmodyfikowanej, świetnie się w ten trend wpisuje.

Sałatka nicejska z tuńczykiem i bobem (5)

Lekko przysmażony tuńczyk, pachnące słońcem pomidory malinowe, młode ziemniaki, jędrny bób- zestaw wszystkiego, co latem najlepsze.

Sałatka nicejska z tuńczykiem i bobem (2)

Do polania przygotowałam prosty sos vinegrette. Sałatkę podawać możecie zupełnie chłodną, lub z jeszcze lekko ciepłymi składnikami. Wariacje na temat- mile widziane!

Sałatka nicejska z tuńczykiem i bobem (8)

Proporcje dla 4 osób.

 

Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, ostudzony obierz z łupinek,wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Jajka ugotuj na twardo, ostudzone podziel na ćwiartki.

Pomidory pokrój na ósemki.

Ogórek pokrój w plasterki.

Cebulę pokrój w talarki.

Ziemniaki ugotuj do miękkości, podziel na połówki, wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Na talerzu rozłóż „grupami” składniki sałatki: pomidory, jajka, ogórek, ziemniaki, tuńczyka. Na warzywach cebulę,  skrop sosem (oliwa, miód, ocet), przypraw do smaku.

Pomiędzy składnikami ułóż fileciki anchois, czarne oliwki i kapary.

-->