Migdałowe ciasto bez mąki (bezglutenowe)
Nie będę zmyślać. Zwykle bezglutenowe wypieki nie kojarzą mi się wyjątkowo dobrze. Na szczęście wyjątki potwierdzają regułę i czasem trafia się takie bezmączne cudo, jak dzisiejsza babka!
O tym migdałowym placku mówić mogę tylko w superlatywach. Jest niezwykle wilgotny, przy tym lekki i wyjątkowo smaczny! Cały sekret ciasta to mąka migdałowa, czyli bardzo drobno zmielone migdały. To „mąka” , jakiej używa się np. przy przygotowywaniu makaroników (TU przepisy na te wyjątkowe ciasteczka).
Ciastu możecie dodawać aromatu poprzez wzbogacenie go skórką cytrynową, pomarańczową lub wanilią. Nikt nie uwierzy, że to bezglutenowy wypiek!
Ps. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Łyżka, miska i gotowe! :)
Mam dziecko uczulone na jajka co można zamiast dodać do ciasta?