Migdałowe ciasto z owocami
W tym przepisie, na ciasto z owocami, połowę objętości mąki pszennej zastąpiłam mielonymi migdałami („mąką migdałową”), dzięki temu placek nie tylko ma wyjątkowo miły, lekko migdałowy aromat, ale dodatkowo jest bardzo wilgotny i maślany- naprawdę długo utrzymuje świeżość!
To ciasto aromatyzowałam wanilią, jeśli jednak naprawdę lubicie migdały, dodajcie do niego naturalną esencję migdałową (jednak nie za dużo, żeby ciasto nie smakowało jak perfumy!). Kilka kropelek i uzyskacie lekki aromat dobrego marcepanu.
Ciasto upiekłam z borówkami amerykańskimi i malinami. Użyłam mrożonych borówek i świeżych malin. Tych pierwszych nie rozmrażałam przed dodaniem do masy. Możecie wykorzystać inne owoce jak wiśnie, porzeczki, jagody a nawet połówki moreli- swoją droga morele wyjątkowo dobrze komponują się z migdałami. Wierzch ciasta posypałam jeszcze płatkami migdałów i grubym cukrem, oba te składniki sprawiły, że na wierzchu utworzyła się miła, chrupiąca skorupka.
Ciasto upiekłam w nie dużej foremce o średnicy ok.20 cm.