Przepisy
Agaty

Migdałowe ciasto z owocami

Ciasta, Owoce, Przepisy
Opis

ciasto migdałowe

W tym przepisie, na ciasto z owocami, połowę objętości mąki pszennej zastąpiłam mielonymi migdałami („mąką migdałową”), dzięki temu placek nie tylko ma wyjątkowo  miły, lekko migdałowy aromat, ale dodatkowo jest bardzo wilgotny i maślany- naprawdę długo utrzymuje świeżość!

ciasto migdałowe z owocami

To ciasto aromatyzowałam wanilią, jeśli jednak naprawdę lubicie migdały, dodajcie do niego naturalną esencję migdałową (jednak nie za dużo, żeby ciasto nie smakowało jak perfumy!). Kilka kropelek i uzyskacie lekki aromat dobrego marcepanu.

ciasto migdałowe z malinami

Ciasto upiekłam z borówkami amerykańskimi i malinami. Użyłam mrożonych borówek i  świeżych malin. Tych pierwszych nie rozmrażałam przed dodaniem do masy. Możecie wykorzystać inne owoce jak wiśnie, porzeczki, jagody a nawet połówki moreli- swoją droga morele wyjątkowo dobrze komponują się z migdałami. Wierzch ciasta posypałam jeszcze płatkami migdałów i grubym cukrem, oba te składniki sprawiły, że na wierzchu utworzyła się miła, chrupiąca skorupka.

placek migdałowy z malinami

Ciasto upiekłam w nie dużej foremce o średnicy ok.20 cm.

Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku.

Dodaj suche składniki: mąkę pszenną, mielone migdały i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.

Ciasto przełóż do foremki (ok. 20 cm średnicy), wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierzchu ułóż owoce, całość posyp grubym cukrem i płatkami migdałów.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż ciasto się przepiecze i lekko zarumieni. Przed podaniem ostudź i oprósz cukrem pudrem.

***

A następnym razem upiecz migdałowe ciasto z wiśniami, przepis znajdziesz TUTAJ ;)

-->