Przepisy
Agaty

Muffinki z suszonymi śliwkami

Muffiny & babeczki, Przepisy
Opis

Uwielbiam suszone śliwki! Nie tylko za ich smak, ale i uniwersalność. I do mięsa, i do ciasta… Przydymiony aromat, głęboki kolor, ten zapach…

Gdy tylko (dwa dni temu!) znalazłam przepis od razu wiedziała, że właśnie TE babeczki mam ochotę upiec. W mojej wersji drastycznie zmniejszyłam jednak ilość cynamonu*, aby tylko (wraz z kolendrą) podkreślał, a nie dominował śliwkowo-czekoladowego aromatu muffinek.

*po Świętach muszę odpocząć nieco od piernikowych nut:)

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej te wilgotne.

Obie części połączyć- wymieszać łyżką, dodać posiekane śliwki. Foremki na babeczki napełniać do 3/4 wysokości.

Piec ok. 15-20 minut w 180oC.

-->