Przepisy
Agaty

Na turecką nutę- kusbasili pide

Kuchnie świata, Mięso, Pieczywo, Przepisy
Opis

Oto moja wariacja na temat klasycznego tureckiego dania. To świetne połączenie mięsa i duszonych warzyw. Do tej „pizzy” możesz dodać ser, mięso mielone, albo tak jak ja- pokrojone w małą kostkę. Danie bardzo sycące, pachnące obłędnie kuminem. Do tego szklanka zimnego napoju ayran i witamy na wakacjach!

Pyszny ayran można już kupić w naszych supermarketach, jednak łatwo go przyrządzić w domu. Wystarczy naturalny jogurt wymieszać z wodą (w proporcji 2:1 lub tak jak Wam smakuje) i przyprawić solą.

Ciasto po wyrośnięciu podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na grubość ok. 3mm na kształt owalu. Na środek każdego placuszka nałóż 1/4 nadzienia, brzegi ciasta zakładając do środka (pozostawiając odsłoniętą część farszu). Placki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200 oC, przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

-->