Najłatwiejsze ciasto w świecie (kokosowe z owocami)
Ilekroć robię to ciasto, na usta ciśnie mi się nieśmiertelny przebój Fasolek (dla sentymentalnych TU link). Wszytsko dlatego, że łatwiejszego w przygotowaniu ciasta ze świecą szukać!
Żeby je zrobić wystarczy dysponować dosłownie kilkoma podstawowymi składnikami, miską i łyżką. Poradzi z nim sobie nawet zupełnie początkujący cukiernik.
Piekę je w różnych wersjach, doskonale sprawdza się w owocami (tak świeżymi, jak i mrożonymi), dodatkiem migdałów, skórki cytrynowej czy tylko esencji waniliowej.
Tym razem towarzyszyły mu wiórki kokosowe, i pamiątka po lecie: mrożone maliny i czarne jagody.
Zniknęło w 30 minut.
- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- olej - 1/2 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki
- wiórki kokosowe - 4 łyżki
- sól - duża szczypta
- jajko - 2 szt
- mleko - 2 łyżki- jeśli ciasto jest zbyt gęste
- owoce - dowolne raczej kwaśne, ok. 1 szklanki, u mnie mrożone jagody i maliny
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu połącz olej z jajkami, wlej do mąki i wymieszaj łyżką na gładkie ciasto. Dodaj wiórki kokosowe, połącz.
Ciasto wyłóż do foremki (małego korytka lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm), na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 oC.
cudny ! ;))
wspaniałe ciasto,chętnie je upiekę,pozdrawiam.
Hahaha, jaka świetna piosenka! jest starsza niż ja. :) Pierwszy raz ją słyszałam. A ciasto piękne!
-
Ładnie tak kobiecie wiek wypominać ;)
proste nie proste, ale wygląda pysznie! :) A Fasolki rządzą!
Mniam, ja też wykorzystuję ostatnie mrożone owoce z zamrażarki :)
Pychota!
nigdy nie pieklam ciasta z mrozonymi owocami, wiec stad pytanie: czy jakos przygotowujemy te owoce (rozmrazamy, obsypujemy cukrem, podsypujemy czym) itp? Czy po prostu kladziemy bezposrednio na ciescie bez rozmrazania?
-
Po prostu kładziesz zamrożone na cieście. I już :)
-
Upiekłam-wyszło BOSKIE ! Bajecznie proste a smakuje nieziemsko :)
-
Ja też je szalenie lubię, w tym tygodniu piekłam dwa razy :)
-
Dzisiaj wersja z truskawkami :)
-
-
Najłatwiejsze ciasto w świecie mi nie wyszło :( nie wiem co jest grane???!!! specjalistą od ciast nie jestem, ale już mi się odechciało pieczenia!!! Nie wiem czy konsystencja ciasta powinna być gęsta?! Mi nie wyrosło…..jest…D…. o ze mną jest cos nie tak!!!!!!!!T
Ciasto po upieczeniu bylo twarde ,nawet bardzo mialo twarda skorupke . Na 24 godziny zawinelam w folie spozywcza i bylo smakowe dosc . Ale gosciom nie podalam ze wzgledu na twardosc .
Te ciasto JEST najłatwiejszym i najprzyjemniej i najszybciej robiącym się ciastem na świecie! Potwierdzam, dziękuję za przepis i pozdrawiam Panią. Pani Agato! :)
jutro chcę zrobić a cukru nie trzeba rozpuszczać wcześniej albo utrzec na miazge zeby nie bylo czuc w cieście? ;)
-
Na tym polega urok tego ciasta, nic nie trzeba miksować!
ciasto wyszło przepyszne! zrobiłam bez wiórek, za to z cukrem wanilinowym i jagodami :) mało roboty, a tyle radości :)
Mi wychodza tylko ciasta z „Kuchni agaty”, wszystkie przepisy sa super, a to ciasto jest szybkie, latwe i efektowne. Stalo sie moim ciastem dla gosci, na podwieczorek a jutro pieke na moje urodziny :)
-
Szalenie mi miło! I … wszystkoe najlepszego z okazji urodzin!!! :)
Ciasto upieczone i w mig zjedzone! :) Bardzo nam smakowało! Pozdrawiam! :)
przez pewien czas nie posiadałam żadnego sprzętu miksującego i zdecydowanie poszukiwałam przepisów typu „bez miksera”, no i ten okazał się rewelacją. mikser już mam ale mimo to wracam do tego przepisu bardzo często bo ciasto jest przepyszne. szkoda tylko że tak szybko znika :)
-
No właśnie, to znikanie…mam ten sam problem! :)
Wypróbowałam na znajomych z pracy. Znikało w zastraszającym tempie! :)
Świetny przepis! :)
-
U nas też znika :)
Ciasto pycha! Zrobiłam z większych proporcji i użyłam pół na pół mąki pełnoziarnistej. Nieziemskie :)
Bardzo fajny przepis – będę piekła drugi raz . Za pierwszym razem wyszło świetnie .
Czy można olej zastąpić masłem ?
Czy można użyć masła zamiast oleju?
Czy jeśli chcę zrobić większą porcję ciasta, to po prostu np.potrajam wszystkie składniki?
Ciasto piekę regularnie, zawsze dodaje jedno jabłko na wierzch pokrojone w plasterki i posypane cynamonem. Najszybsze i najlatwiejsze ciasto w świecie!:)
-
Z cynamonem! Pycha!
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
upiekę w weekend:) z jakimiś owocami, które dostanę na Targu:) ach już się doczekać nie mogę:) pozdrawiam ciepło!