Odwrócone ciasto z gruszkami, karmelem i skórką pomarańczową
To ciasto po prostu mnie urzekło! Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego, a przy tym łatwego do zrobienia i efektownego.
Szczerze mówią, to w niedzielę we dwójkę zjedliśmy całe…
Na pewno będę z nim eksperymentować dodając inne owoce i dodatki (jabłka, cynamon, miód, orzeszki…). Ciasto jest słodkie, w podanym niżej przepisie zmniejszyłam ilość cukru, ja dałam całą szklankę i wymagało jedzenia w komplecie z bardzo gorzka kawą (ale i tak było pyszne!). Jest w stylu greckich lub tureckich wypieków- wilgotnych od syropu, czy w tym wypadku karmelu. A aromat pomarańczy cudownie komponuje się z gruszkami!
Witam, szukałam w miare fajnego przepisu na „ciasto odwrócone”.Padło na Twoje i powiem,że sie nie zawiodłam.
Jak dla mnie pychota nad pysznościami.
Szybkie, łatwe bez udziwnień.
Pozdrawiam:)