Pancakes – prawdziwie amerykańskie śniadanie
Na moim śniadaniowym stole bardzo często goszczą różnego rodzaju omlety, naleśniki i placuszki. Przepisu na klasycznej „pankejksy” szukałam na amerykańskich stronach, ten zainspirowany jest wytycznymi wprost z małego pensjonatu, musiałam go jednak okroić o znaczną ilość proszku do pieczenia i inne szczegóły ;)
Muszę przyznać, że jadałam już delikatniejsze placuszki, ale coś za coś. W tym przepisie nie ma dużo tłuszczu, naleśniczki mają więc mniej kalorii. Nie są przy tym bynajmniej złe, o nie! Raczej biszkoptowe, łatwe w smażeniu, dobrze utrzymują kształt i trudno je przypalić :)
Podałam do nich miód i roztopione masło. Dla mnie to poranna rewelacja!
- mleko - 1 i 1/3 szklanki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- cukier - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- olej - 3 łyżki (plus 1 łyżeczka na patelnię)
Jeśli pyszne śniadanie- to jajka! Serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka „Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ciasto nie może mieć grudek. Najwygodniej zrobić to trzepaczką.
Mleko radzę dodawać partiami, mąka może je różnie wchłaniać. Może okazać się, że trzeba go będzie dodać nieco więcej/mniej. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przed smażeniem odstaw na je kilka minut, żeby odpoczęło. Przed smażeniem pierwszej partii placuszków na patelni rozgrzej odrobinę oleju, jego nadmiar odlej, dno ma mieć tylko bardzo delikatną warstewkę tłuszczu.
Podawaj od razu.
***
A może masz ochotę na odmianę i pankejki jaglane? To tylko 3 składniki! Przepis znajdziesz TUTAJ!
-
Jakiś przepis na pan ckey
-
to prawda
-
wyszły przepysznie z dodatkiem nuteli, miodu i cukru pudru polecam. Troszkę za mało mąki polecam 1 3/4 szklanki. Pyszny Pancaki
-
Dziękuję <3
-
-
Placki nie wyszły za dobrze. Wychodzą z nich suche podeszwy.
Nie polecam .Magda Gessler-
Szkoda, że nie przeczytałam tego komentarza szybciej bo moje placki są takie same suche podeszwy do tego palą się jak szalone robilam na dwóch patelniach ♀️
-
:))))
-
Przepraszam za wpis z Magdą Gessler to głupi żart mojego dziecka
-
;)))))
-
-
Mmmm pycha. Właśnie je zajadam. Szkoda że nie mam czasu na takie śniadanie codziennie. :c
Jest zima ,chce się czegoś ciepłego na niespieszne śniadanie sobotnie/ niedzielne…dzięki za inspirację Pani Agato- Barbara
Podoba mi się bardzo forma podania przepisu :) Leci do druku i na lodówkę! Będzie w sam raz na śniadanko :)
Bardzo smakowicie wyglądają. Aż będę musiała niedługo zrobić. :)
Aż wstyd się przyznać ale nigdy nie smażyłam pancaków :) Czas to zmienić! Będą w sam raz na niedzielne śniadanie :)
Uwielbiam pancakes, dziś mam również amerykańskie śniadanko, pancakes z masłem orzechowym(ostatni słoiczek crunchy z tygodnia amerykańskiego w lidlu), pycha:)
Muszę wypróbować ten przepis :D Gratuluję dzisiejszego „występu” kulinarnego w tvn i oczywiście dodaję adres do moich blogów,które odwiedzam
Na ile to jest Porcji ? ; )
-
Mi wyszło 20
-
i chyba wyglądały jak Polskie naleśniki, bo nam zawsze max 6 wychodzi
-
Takie naleśniki maja pewnie z milion kalorii, niestety :(
-
1/3 porcji to ok. 360kcal więc nie ma tragedii :)
Niesamowicie smakują z dodatkiem łyżeczki kakao, polane śmietaną z cukrem:D Dzięki wielkie za przepis:)
Pozdrawiam
-
Cała przyjemność po mojej stronie ;)
Przepyszne wyszly ale maki dalam chyba wiecej niz w przepisie bo nie bylo konsystencji smietany. Dziekuje za przepis!
Nie miałem proszku do pieczenia, wiec zastąpiłem go sodą oczyszczoną. Przykro mi to mówić, ale pancakesy wyszły ohydne.
-
To mi jest przykro, że się nie udały!
super ale ja musiałam dodać więcej cukru :)
przepis super tylko ja musiałam dosłodzić ciasto :)
-
Ja też
Zrobiłem je dzisiaj na kolacje. Mam 12 lat :P Zjadłem z powidłami wiśniowymi i były… PYSZNE! :D
-
Szalenie się cieszę, smacznego! :)
Przykro mi,ale nie wyszły mi były strasznie słone doslodzialam jeszcze jedna łyżeczkę i posypywalam po wierzchu cukrem i wmarowalam dżemem a i tak były słone :(
Mmmm pyszne :D ale troszkę zmieniłam. Czytałam, że innym mogły wyjść za słone więc dałam tylko szczyptę soli. To było dobre posunięcie, bo na prawdę super wyszły!
Hhahaahha, mam 13 lat ;) Właśnie zrobiłam ciasto i ja również dodałam więcej cukru. Niestety nie miałam mąki pszennej tylko żytnią. Czytałam w internecie że nic się nie stanie i taką mam nadzieję ! Zaraz się dowiem czy internet kłamie ;) Mino to dziękuję za przepis i pozdrawiam ! :D
Często nie gotuję, ale placki z tego przepisu wyszły boskie. Zrobiłem takie śniadanie na dzień kobiet mojej drugiej połówce i była bardzo zadowolona ;) na placku położyłem pokrojone kiwi, banana i dodałem bitą śmietanę (bo takie owoce miałem pod ręką, a nie było czasu na wyjście do sklepu :D).
Jedyne co zmieniłbym tylko w przepisie to ilość soli, nie łyżeczkę, a dodałbym teraz szczyptę.
Dziękuję za uratowanie 8 marca tym przepisem, z którego będę na pewno korzystał w przyszłości! ;)
Mam 11 lat sama robiłam.Wyszły boskie!!!Dodała, trochę więcej cukru i zamiast zwykłego cukru dałam waniliowy.Zostało mi jeszcze trochę ciasta więc zrobiłam z niego gofry które również wyszły przepyszne.
Jak zwykle fantastyczne, genialny przepis, podaje zawsze z syropem klonowym, masłem i jajecznicą… no czasem jeszcze łyżką żurawiny :P
Przepis znakomity, choć zrobiłam trochę po swojemu. Oddzieliłam żółtka od białek. Z tych drugich ubiłam pianę i delikatnie wymieszałam z ciastem powstałym z pozostałych składników. Zamiast łyżeczki soli dałam szczyptę (mimo, iż robiłam podwójną porcję) i trochę cukru waniliowego. Podałam z powidłami śliwkowymi i bitą śmietana. Smakowały nam bardziej, niż tradycyjne naleśniki! Pychotka!
Dziękuję za podzielenie się przepisem i życzę dalszych sukcesów w kuchni. :)
Smażę i smażę i mam wrażenie, że pancakes są nadal surowe w środku. Jaka może być przyczyna? Patelnia, kuchenka, składniki? Mam wrażenie, że podobny problem miałam z cienkimi naleśnikami. Proszę o pomoc! :)
-
Proszę smażyć na raczej małym ogniu, żeby ciasto miało czas dojść, zanim spiecze się na zewnątrz.
hymm dobra konsystencja ciasta lecz wyszły mi troszke słone preferuje dodać margaryne roztopioną
Właśnie skończyliśmy je jeść z tego przepisu wyszło mi ok.7 ;) Jednak nie wiem czy to moja wina czy przepisu ale mam kilka uwag:
1.ZDECYDOWANIE za dużo soli i za mało cukru
2. Druga strona przypalała się ( mimo, iż przy każdym przewracaniu dolewałam 1 łyżeczkę oleju) i nie piekła się dobrze w środku ;/
Ogólnie po nałożeniu dżemu/ miodu były smaczne i sądzę, że spróbuję ich jeszcze raz ;)
Z tego przepisu są okropnie słone. Nie da się tego zjeść..Niestety nie zastosowałam się do sugestii komentujących i popsułam sobie śniadanie :-(
-
Przepis już zmodyfikowałam, mam nadzieję, że następnym razem placuszki się udadzą!
Okropne, strasznie słone. Nawet po dodaniu większej ilości cukry są nie do zjedzenia. Nie polecam!
Ilość soli w przepisie wydała mi się za duża, dodałam więc tylko pół bardzo płaskiej łyżeczki soli, oraz dosypałam 2 łyżeczki cukru więcej. Wyszło super :)
-
tak, to ciekawe bo w przepisie jest jeszcze mniej soli niż Ty dodałaś ;)
na jakiej patelni to się smaży? na takiej zwykłej małej? ile średnicy miała Pani patelnia?
Placuszki po zdjęciu z patelni opadaja…może mi Pani powiedzieć co może być przyczyna tego? Pozdrawiam
Mam 11 lat i z pomocą kolerzanki zrobiłam wyśmienite pancakes.
Mniiiiiiiiiiiiiiiiiaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmm!!!
-
koleżanki*
TROSZKĘ ZMODYFIKOWAŁYŚMY PRZEPIS ALE PLACUSZKI WYSZŁY BĄBA SĄ PO PROSTU NIESAMOWITE W SMAKU I WYGLĄDZIE
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
POLECAMY MAJA I WIKTORIA
-
a co to jest bąba??
mi wyszły placki bombowe!!
Naprawdę pyszne, przed chwilka spróbowałam tego przepisu, tylko sugerując się poprzednimi komentarzami dodałam troszkę więcej cukru i cukier waniliowy. Zamiast oleju dodałam na koniec do ciasta ok 70 g roztopionego masła, smażyłam na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Naprawdę smaczne, polecam =]
Bardzo pysznie wyglądające pancakesy :) A czy na przykład stosujesz jakieś syropy klonowe do polewania, czy lubisz takie mniej kaloryczne? Pozdrawiam
-
Mam teorię, że kalorie nie istnieją, więc sobie nie odmawiam ;)
A czym je ozdobić?
-
Czym lubisz:) miodem, syropem klonowym, złotym syropem albo … bitą śmietaną :)
Pancake opadają bo jest za mało proszku do pieczenia. W tym przepisie jest minimalna ilość proszku i wcale nie ma sody. Wieć w jaki sposób mają urosnąć?
O to prawdziwy przepis na Pancake widac rożnicę w proszku jak i również w pulchności placzuszków
wyszły cudowne! Moja córka ma skazę białkową i użyłam mleka ryżowego. Wyszły genialne, robiłam dwa dni z rzędu i jedliśmy z dżemem, miodem, nutellą :) dzięki za przepis!
-
Do usług :) Cieszę się, że się udało!
Uwielbiam naleśniki chyba w każdej możliwej formie. A najbardziej z syropom klonowym lub owocami. Na pewno skorzystam także z napisanych tutaj pomysłów, by jeszcze je ulepszyć. Sama często robię taki najprostszy sprawdzony przepis http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale chyba już pora na coś właśnie nowego. Dzięki za pomysł.
Super nigdy ich narobiłam i wyszły super
PANCAKE WYSZŁY PRZEPYSZNE! PYSZNE ŚNIADANKO NA NIEDZIENLY PORANEK ;)
DODAŁAM TROCHĘ WIĘCEJ CUKRU I MĄKI :) PODDAJE JE Z DŻEMEM, NUTTELLĄ I SOSEM KLONOWYM POLECAM ;)
-
Nie chcę się czepiać ale to zwykle ciasto naleśnikowe powstanie… pankejksy tym się różnią ze musza mieć kefir i sodę oczyszczoną bądź proszek. to kefir bądź maślanka dodają super smaku. A to to jest ciasto naleśnikowe lub gofrowe. Polecam spróbować.
-
Brzmi świetnie!
Mogę zastąpić kefir, śmietaną ? :)
-
Możesz eksperymentować;) Choć przy kwaśnej śmietanie (jest gęsta) pewnie przyda się tez odrobina wody
A ja nawet na kolacje.
Dla mnie to najlepsze jedzenie na śnadanie ale gdyby dodac masłko do syropu klonowego to by było super druper
-
Mmmmm… Tak, to byłby duet doskonały!
Przepis jest okropny !!! Najgorszy jaki w życiu widziałam !!! Wszystkie składniki idealnie odmierzyłam , i robiam wszystko według instrukcji … Pancakesy nie wyszły , nie rosy , a po wysłaniu na patelnię bardzo szybko się spalały mimo że nawet zmniejszyłam ogień do minimum . A najgorsze to to , że były surowe w środku , wypiekłam całe ciasto i ani jeden nie był wypieczony , a z wierzchu były całe brązowe , bo nie chciały się dopiec . Nie polecam ! Stara składników i pieniędzy ….
-
to masz jakieś lewe ręce do kuchni, mnie zawsze wychodzą.. nie wiem jak coś takiego może nie wyjść, poważnie!
Hejka! mam pytanie ?
Czy zamiast oleju można dać oliwe z oliwek bo nie przepadam za olejem
-
Ja dodaję oliwę i nie ma problemu :)
-
Można, zwróć jednak uwage, by nie była zbyt intensywna (gorzka) w smaku, wybierz tę delikatniejszą, z owocowymi nutami.
A oni nie robią tego z mąki kukurydzianej?
-
pomyliłeś z tortilla
-
nie :)
Sprawdz przepis na pankejki Nigelli Lawson . Sa bez porownania. Przykro mi ale Twoje smakują jak zwykle grube naleśniki. Powinny być lekkie i puszyste.
-
świetny przepis :)) naprawdę dobre pankejki :)) puszyste, lekkie gąbeczki :))
Wyszły bardzo dobre,moje smakowały jak naleśniki :)
o mniam właśnie mi się smażą, nie mogę się doczekać…. dziękuję za pomysł
Mam 14 lat i to moja pierwsza próba, mam nadzieję, że nie pożałuję :)
Aż je chyba dzisiaj zrobię na śniadanie. Dam znać jak wyszły.
-
Czekam! :)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Dla mnie to przede wszystkim prawdziwie pyszne śniadanie! Mogłabym jeść takie codziennie :)