Przepisy
Agaty

Ziemniaki gratin z włoską kapustą i chorizo

Obiady, Przepisy, Warzywa
Opis

Kupiłam piękną, ciemnozieloną główkę włoskiej kapusty i musiałam ją jakoś sensownie zagospodarować. A jako, że zimą mam wielką ochotę na dania z kategorii tych „nie najlżejszych”, ziemniaki gratin (zapiekane w śmietance) doskonale się do tego nadawały!

Przełożyłam je  podduszoną kapustą z dodatkiem szalotki i ostrej kiełbasy chorizo. Doskonale sprawdziłby się także podsmażony boczek czy inna kiełbasa o intensywanym smaku.

Tym sposobem otrzymałam oszałamiająco pyszne, sycące danie w sam raz na zimowy obiad. Każda porcja to panaceum na każdą troskę!

Follow my blog with Bloglovin

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i drobno posiekaną szalotkę. Przesmaż, aż szalotka stanie się miękka, a kiełbasa się wytopi. Dodaj pokrojoną kapustę, posól, popieprz i smaż pod przykryciem 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.

Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą (masłem), wyłóż na dno połowę ziemniaków. Posól, popieprz. Na nie połóż kapustę i kolejną porcję ziemniaków. Ponownie posól je i popieprz. Zalej mieszanką śmietanki i mleka.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz pierwsze 40 minut pod przykryciem i kolejne 40 minut odkryte. Przed podaniem pozwól daniu trochę odpocząć, będzie się je łatwiej nakładać.

-->