Inspiracją do zrobienia tego deseru nie był fakt, że w zamrażalniku czekały jeżyny (zebrane jeszcze latem, wprost z ogrodowego krzaczka), ani to, że w misie na stole leżały piękne jabłka. Ja po prostu kupiłam nową emaliowaną foremkę i natychmiast musiałam jej użyć! :)
Nie zmienia to faktu, że ciepłe, pachnące owoce pod chrupiąca kruszonką te jeden z moich ulubionych deserów, do tego idealny w zimowy dzień. Już w trakcie pieczenia wypełnia cały dom cudownym, słodkim zapachem.
Mój deser podałam z gęstym sosem waniliowym (kupionym w sklepie- to w końcu miał być deser na szybko), świetnie pasować będzie do niego także gałka lodów albo łyżka chłodnej, niezbyt słodkiej bitej śmietany.
Ps. Pomajstrowałam trochę przy zdjęciach. Podoba się Wam taka stylistyka?
Składniki:
jabłka - 2 szt
jeżyny - 1/2 szklanki (mrożone, mogą być też inne owoce leśne)
mąk)a ziemniaczana - 1 łyżeczka
cukier brązowy - 1 łyżka
cynamon - 1/4 łyżeczki
woda - 2 łyżki
kruszonka
mąka pszenna - 1/2 szklanki
cukier brązowy - 2 łyżki (1+1)
śmietanka kremówka - 1 łyżka
masło - 2 czubate łyżki, zimne
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj łyżkę cukru, cynamon, wodę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystkie składniki i włóż do naczynia do zapiekania. Dodaj jeżyny (wcześniej nie trzeba ich rozmrażać) i wymieszaj.
Wszystkie składniki kruszonki włóż do miski i rozetrzyj palcami, aż uzyskasz konsystencję sypkich, małych kawałeczków. Rozsyp kruszonkę na wierzchu owoców, posyp dodatkowo łyżką cukru.
Piecz w temp. 180 oC ok. 40 minut, aż owoce puszczą sok, a kruszonka się zezłoci. Podawaj na ciepło.
Przepis
Jabłka z jeżynami zapiekane pod kruszonką (crumble)
Składniki:
jabłka - 2 szt
jeżyny - 1/2 szklanki (mrożone, mogą być też inne owoce leśne)
mąk)a ziemniaczana - 1 łyżeczka
cukier brązowy - 1 łyżka
cynamon - 1/4 łyżeczki
woda - 2 łyżki
kruszonka
mąka pszenna - 1/2 szklanki
cukier brązowy - 2 łyżki (1+1)
śmietanka kremówka - 1 łyżka
masło - 2 czubate łyżki, zimne
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj łyżkę cukru, cynamon, wodę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystkie składniki i włóż do naczynia do zapiekania. Dodaj jeżyny (wcześniej nie trzeba ich rozmrażać) i wymieszaj.
Wszystkie składniki kruszonki włóż do miski i rozetrzyj palcami, aż uzyskasz konsystencję sypkich, małych kawałeczków. Rozsyp kruszonkę na wierzchu owoców, posyp dodatkowo łyżką cukru.
Piecz w temp. 180 oC ok. 40 minut, aż owoce puszczą sok, a kruszonka się zezłoci. Podawaj na ciepło.
Wszystkie składniki kruszonki włóż do miski i rozetrzyj palcami, aż uzyskasz konsystencję sypkich, małych kawałeczków. Rozsyp kruszonkę na wierzchu owoców, posyp dodatkowo łyżką cukru.
Piecz w temp. 180 oC ok. 40 minut, aż owoce puszczą sok, a kruszonka się zezłoci. Podawaj na ciepło.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Crumble to jeden z moich ulubionych deserów, choć robię go głownie latem i wczesną jesienią. Połączenie jabłek z jezynami – pycha!