Przepisy
Agaty

Pieczone cebule, idaelany dodatek do każdego mięsa

Dodatki, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa
Opis

Najwyraźniej nie wyrzeknę się swoich wschodnioeuropejskich korzeni. Szczerze uwielbiam bowiem twaróg, buraki i cebulę!

Tak przygotowana staje się bardzo miękka, traci swoją ostrość i świetnie komponuje się ze wszelkimi mięsami. W moim wypadku zestawiłam ją z porcją wołowiny i wypadła naprawdę rewelacyjnie. Śmietanka, w której pieką się cebule staje się gęsta i pokrywa każde warzywo przepysznym sosem.

Włóż w całości do garnuszka z wodą, gotuj 10 minut. Wyjmij, przekrój w poprzek na pół.

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ułóż w nim cebule, przecięciem do góry. Całość posól, popieprz. Zalej warzywa śmietanką, na wierzchu rozsyp potarty ser. Posyp tymiankiem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje, cebule będą miękkie, a ser przyrumieniony.

 

-->