Przepisy
Agaty

Placek jabłkowy

Ciasta, Przepisy
Opis

DSC_0912 (2)

Jeśli śledzicie profil bloga na FB (tu) mogliście przeczytać, że przy pieczeniu tego ciasta nie obyło się bez wpadek. A mianowicie, wstawiłam je do zimnego piekarnika i po 30 minutach czekania zreflektowałam się, że przydało by się jednak włączyć piec, jeśli mam ochotę cieszyć się tym deserem.

DSC_0916

A ochotę miałam, bo to naprawdę pyszne ciasto! Wilgotne, pełne jabłek, pachnące goździkami. Nie jest przytłaczająco korzenne, co sprawia, że pojawia się w nim wręcz karmelowa nuta.

DSC_0915

Żeby było jeszcze łatwiej, nie obierałam jabłek. Wszak pod skórka jest najwięcej witamin! :)

DSC_0904 (2)

Dodaj suche składniki: mąkę, sól, sodę, goździki i cynamon, wymieszaj.

Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z ciastem. Masę przełóż do wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia foremki np. tortownicy o średnicy ok. 23 cm.

Piecz w temp. 180 oC przez ok. 40 minut.

-->