Przepisy
Agaty

Polenta z prawdziwkami i tymiankiem

Dodatki, Kuchnie świata, Obiady, Przepisy, Vege
Opis

polenta z prawdziwkami (1)

Polenta to typowo włoski dodatek, takie nasze puree ziemniaczane, na pewno jednak bogatsze w smak.

polenta z prawdziwkami (2)

Kaszka kukurydziana gotowana do miękkości (używam błyskawicznej, jest znacznie szybciej), doprawiona masłem i tartym parmezanem. Wspaniały dodatek np. do dobrego steku.

polenta z prawdziwkami (4)

Sprawdza się jednak również doskonale w wersji wege. Z dodatkiem aromatycznych prawdziwków, smażonej, słodkiej szalotki i tymianku stanie się cudownym , rozgrzewającym daniem na jesień.

polenta z prawdziwkami (5)

Proporcje na 2 porcje

W rondelku gotuj na małym ogniu kaszkę w osolonej wodzie, aż będzie miękka i kremowa. Zdejmij z ognia, dodaj porcję zimnego masła i parmezan. Wymieszaj, dopraw do saku.

Na głęboki talerz wyłóż polentę, na nią porcję grzybów. Skrop oliwą, oprósz parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Świeża gałązka tymianku dla ozdoby mile widziana :)

-->