Pomarańczowe babeczki
9 października 2010
5
Ulubione
Opis
Składniki:
- mąka - 250 g
- migdały - mielone, 25 g
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 100 g
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- skórka z pomarańczy - z 1 pomarańczy
- sok z pomarańczy - 100 ml świeżo wyciśniętego (1,5-2 owoce)
- mleko - 100 ml
- masło - 75 g roztopionego i przestudzonego
- jajko - 1
Przygotowanie:
W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki (z pierwszej części przepisu). W drugiej te mokre. D0 suchych wlać mokre, delikatnie wymieszać, aby tylko lekko połączyć obie części. Powstałym ciastem napełniać foremki do 3/4 wysokości, piec 20 minut w 200 oC. Proporcje na 12 babeczek.
cukier, cukier waniliowy, jajko, mąka, masło, migdały, mleko, proszek do pieczenia, skórka z pomarańczy, soda oczyszczona, sok z pomarańczy
Komentarze
Genialne w smaku :) ! Mega łatwe w zrobieniu. Dzisiaj zrobiłam i już mój narzeczony je pochłonął. Za dwa dni znowu je zrobię i zabiorę do przyjaciółki :)
Zawsze wychodzą i smakuję super:-)
A ja mam pytanie o skorke z pomaranczy? Pokroic ja czy jak? Czy taka kupna dodac?
-
Umyj owoc i otrzyj skórkę na tarce
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Są fantastyczne – inne niż wszystkie, łatwe w wykonaniu…najtrudniejszym etapem jest – UWAGA – wyciśnięcie soku ;)