Przepisy
Agaty

Risotto z prawdziwkami i różowym winem

Obiady, Przepisy, Vege
Opis

Risotto z prawdziwkami i różowym winem (3)

Risotto to danie, od którego można się łatwo uzależnić. Ta kremowa konsystencja, ten aromat i ta … nieskończona liczba dodatków, którymi można je urozmaicać.

Risotto z prawdziwkami i różowym winem (1)

Znalazłam jakiś czas temu przepis na risotto na bazie czerwonego wina, wydało mi się jednak zbyt „mocne”, postanowiłam zaryzykować jednak z różowym i absolutnie tego wyboru nie żałuję!

Risotto z prawdziwkami i różowym winem (7)

Risotto uzyskało bardzo ładny, kremowy odcień, pięknie współgrający ze złotym odcieniem podsmażonych na maśle prawdziwków. Smacznego!

Risotto z prawdziwkami i różowym winem (5)

Proporcje na 2 porcje.

Wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę.

Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej wino, gotuj, aż większość płynu odparuje. Dolej chochlę ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion, a ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany i jędrny w środku. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan i łyżkę masła, wymieszaj. Dopraw do smaku.

Na każdą porcję ryżu nałóż wcześniej usmażone prawdziwki, posyp świeżo mielonym pieprzem i listkami pietruszki. Możesz je dodatkowo skropić oliwą.

-->