Przepisy
Agaty

Sernik z ricotty (z morelami)

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Zrobienie tego sernika to naprawdę moment. Poczekać musimy jedynie, by kruche ciasto nieco schłodziło się w lodówce przed pieczeniem. Poza tym to bułka z masłem! Wykładasz ciastem foremkę, wlewasz serową masę i gotowe! Ciasta nie trzeba uprzednio podpiekać- to znacznie skraca czas przygotowania.

sernik z ricotty (4)

Mój sernik ma cytrynową nutę, z powodzeniem możecie jednak przyrządzić go z wanilią czy skórką pomarańczową. Dodatek moreli jest również opcjonalny, ciasto bez żadnych owoców jest równie smaczne.

sernik z ricotty (1)

I na koniec kilka słów o samym cieście. Masa z ricotty jest  niezwykle kremowa, bliska w konsystencji do sernika na zimno. Wyjątkowo smaczna!

sernik z ricotty (5)

Proporcje na foremkę (kwadratową) ok. 25 cm

Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim (dokładnie!- to ważne, gdyż wlejemy dość płynną masę serową) formę do tarty. Wstaw ponownie do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Zmiksuj ricottę z cukrem, skórką i sokiem cytrynową. Kolejno wbijaj jajka. Masę serową wlej do foremki wyłożonej ciastem. Ułóż na niej pokrojone w ćwiartki morele.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC, piecz ok. 40 minut, do lekkiego zarumieniania ciasta.

Uwaga: jeśli zostało Ci trochę ciasta po wyłożeniu foremki, możesz ozdobić nim wierzch ciasta układając je np. na kształt kratki przykrywającej masę z ricotty.

-->