Przepisy
Agaty

Śmietankowy torcik z truskawkami

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Nie wiem jak Wy czujecie się w tych afrykańskich upałach, ale mi się nic nie chce…

Po ambitnej przygodzie z włączonym piekarnikiem i trzema palnikami (równocześnie) jakoś odechciało mi się gotowania…

Uffff…. jak gorąco!

Jakby ciepło mi jednak nie było- kawałka ciasta z truskawkami nie odmówię.

Nigdy.

 

Gdy biszkopt ostygnie, nasączyć go mieszanką wody, alkoholu i cukru. Włożyć z powrotem do nasmarowanej masłem tortownicy.

Ramę ubić na sztywną pianę, wymieszać z kremowym serkiem i cukrem. Połączyć z żelatyną przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na biszkopt wylać masę śmietankową (ja wlałam 1/2, położyłam jagody, zalałam pozostałą częścią). Wstawić na 15 minut do lodówki, aby masa lekko stężała.

Po tym czasie na wierzchu rozłożyć truskawki, zalać galaretką (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu- w upalne dni można dodać nieco mniej wody, aby masa lepiej stężała). Wstawić w chłodnie miejsce do ścięcia galaretki. Podawać lekko schłodzone.

-->