Śmietankowy torcik z truskawkami
Nie wiem jak Wy czujecie się w tych afrykańskich upałach, ale mi się nic nie chce…
Po ambitnej przygodzie z włączonym piekarnikiem i trzema palnikami (równocześnie) jakoś odechciało mi się gotowania…
Uffff…. jak gorąco!
Jakby ciepło mi jednak nie było- kawałka ciasta z truskawkami nie odmówię.
Nigdy.
- biszkopt
- jajko - 3 szt
- mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka
- cukier - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- sól - szczypta
- warstwa śmietankowa
- serek kremowy - 1 opakowania, 125 g (Philadelhia)
- cukier - 2 łyżki
- żelatyna - 3 listki, rozpuszczone w 100 ml wody
- "Rama do ubijania" - 2 buteleczki
- warstwa owocowa
- truskawki - 1 szklanka
- galaretka - truskawkowa, 1 opakowanie
- do nasączenia biszkoptu
- 2 łyżki wody+ 2 łyżki wódki+ 2 łyżeczki cukru+ 1 łyżka soku z cytryny -
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnych dodawać kolejno po jednym żółtku i części cukru oraz sok z cytryny. Ubić na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę (oba rodzaje) i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach lub łyżką)- masa nie może opaść. Wlać do wysmarowanej masłem foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 160 oC.
Gdy biszkopt ostygnie, nasączyć go mieszanką wody, alkoholu i cukru. Włożyć z powrotem do nasmarowanej masłem tortownicy.
Ramę ubić na sztywną pianę, wymieszać z kremowym serkiem i cukrem. Połączyć z żelatyną przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na biszkopt wylać masę śmietankową (ja wlałam 1/2, położyłam jagody, zalałam pozostałą częścią). Wstawić na 15 minut do lodówki, aby masa lekko stężała.
Po tym czasie na wierzchu rozłożyć truskawki, zalać galaretką (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu- w upalne dni można dodać nieco mniej wody, aby masa lepiej stężała). Wstawić w chłodnie miejsce do ścięcia galaretki. Podawać lekko schłodzone.
-
Proszę dać trochę więcej niż 3 łyżeczki żelatyny.
Witam , w przepisie nie podala Pani ile Ramy dodajemy do warstwy śmietanowej, proszę o informację.
-
Dopisałam do składników 2 buteleczki, warstwa musi mieć swoją grubość :)
domysliłam się, że chodzi o całą buteleczką śmietany Rama do ubijania :)
Pani Agato, proszę powiedzieć czym moge zastąpić Ramę do ubijania?
-
Ubitą śmietanką kremówką, proszę dodać jednak do niej żelatynę, mniej więcej o 1/3 mniej niż proporcje z opakowania.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Witam! Ile to ” 3 listki żelatyny”?