Przepisy
Agaty

Śniadanie w Londynie czyli z pola do miseczki

Podróże, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania

To dla mnie duże wyróżnienie, ogromna przy tym radość, że mogłam po raz drugi uczestniczyć w globalnym spotkaniu dla blogerek, jakie zorganizowały Płatki Śniadaniowe Nestlé.


Wyjazd do Londynu to nie tylko spędzenie czasu z blogującymi dziewczynami z całego świata (w tym roku tak się złożyło, że w spotkaniu uczestniczyła tylko płeć piękna), ale też czas na rozmowy, o wspólnych śniadaniach nie wspominając ;)

Spotkałyśmy się jednak przede wszystkim, by dowiedzieć się jak dokładnie wygląda droga „z pola do miseczki”, czyli co dzieje się ze zbożami, abyśmy każdego ranka cieszyć się mogli miseczką pełną ulubionych płatków?

Bardzo się cieszę, że Firma postawiła na wręcz interaktywny pokaz, rezygnując tym samym z nieco oschłego pokazywania tabelek i wykresów. Wsiadłyśmy więc na rowery i w specjalnie zaaranżowanej przestrzeni pedałowałyśmy przez pola, za kombajnami, aż do fabryki, aby poznać każdy z etapów produkcji płatków, gdy wokół roznosił się zapach pieczonych i oblewanych (prawdziwym!) miodem kółeczek Nestlé CHEERIOS. To był prawdziwy #TheGrainTrail!

 

I tak, wiem. Skoro jesteśmy przy słodkim miodzie, nie unikniemy tematu zawartości cukrów w płatkach śniadaniowych. Część eventu poświęcona była i temu aspektowi, a dietetyczka, która spędzała z nami ten dzień, odpowiadała na wszelkie nurtujące nas pytania.

Najważniejsze jednak, że płatki śniadaniowe Nestlé są wytwarzane ze składników pełnoziarnistych. Dzięki nim dostarczamy organizmowi m.in. błonnik. Są też źródłem witamin i składników mineralnych. Wypieka się je (niczym poczciwą szarlotkę ;) w 16 fabrykach na całym świecie, wszędzie z taką samą troską o wysoką jakość.

I choć płatki nieco różną się między sobą w poszczególnych krajach, niezmiennym pozostaje, że w połączeniu z porcją nabiału (może być roślinny), owocami, szklanką napoju (u mnie wygrywa woda …lub kawa;) i ulubionymi orzechami, pestkami (czy innym źródłem białka) to wspaniałe, dobrze zbilansowane śniadanie, które pozwala wspaniale zacząć każdy dzień!

Smacznego! :)