Przepisy
Agaty

Tarta ze szpinakiem

Obiady, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Tarty, Vege, Warzywa
Opis

Podobno te wszystkie opowieści o zdrowotnych walorach szpinaku to bujada i żelaza wcale nie ma tak dużo, jak to wmawiali nam w przedszkolu. Ile by jednak te zielone listki żelaza nie zawierały, ja je jem- bo lubię! Dziś przepis na naprawdę solidną porcję tarty z solidną porcją szpinaku. Upiekłam taką ilość, że jedliśmy ją dwa dni z rzędu, z dodatkiem sosu z sera pleśniowego.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Lekko zeszklić. Dodać liście szpinaku (świeże lub mrożone; jeśli liście były wcześniej podgotowane- dokładnien odcisnąć je z wody). Całość poddusić na średnim gazie- odparować jak najwięcej płynu ze szpinaku. Do lekko wystudzonej masy dodać rozdrobniony twaróg oraz żółtka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić, delikatnie połączyć ze szpinakiem. Ceramiczną foremkę nasmarować masłem, wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Wyłożyć farsz, wierzch można ozdobić odrobiną ciasta. Piec ok. godziny w 180 oC.

-->