Truskawki zapiekane w koglu- moglu
To już chyba ostatnie truskawki w tym roku, cóż, z tym większą nadzieją czekam na przyszłoroczne zbiory i słoneczną pogodę już od początków czerwca, żeby jak najszybciej zagościły na naszych stołach.
Ale jeszcze dziś truskawkowy deser. Muszę przyznać, że się nie spodziewałam, że będzie aż tak pyszny! (a do tego gotowy w 15 minut!)
- żółtko - 4 szt
- cukier brązowy - 4 łyżki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- truskawki - 1 szklanka
Truskawki umyj i oczyść, pokrój na połówki, a większe sztuki na ćwiartki.
Żółtka ubij z cukrem, solą i esencją waniliową na puszystą (jasnożółtą) masę.
Do naczynek do zapiekania włóż truskawki, zalej masą jajeczną, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia wierzchu deseru. Podawaj ciepły.
Kogiel-mogiel i truskawki! Mmm! Najlepsze połączenie na świecie! :D
Pozdrawiam,
http://www.megulencja.blogspot.be
prosty, a pyszny! bajecznie wygląda :)
Apetycznie się prezentuje ten deser. Może jeszcze mi się uda go zrobić w tym roku.
Toż to kochani moi, niebo w gębie !
Ależ to musi smakować niebiansko!:)
Nie wpadłabym na to :> myślę, że z jagodami tez mogłoby być całkiem dobre :) Bardzo fajny przepis.
Bardzo smaczne sa -czerwone owoce(maliny,jezyny ,porzeczki ,truskawki etc.)zapiekane w koglu-moglu cieple na wierzchu z galka lodow waniliowych
Pozdrawiam serdecznie
Tym pysznym akcentem nie pozostaje nam nic innego jak pożegnać truskawki…
A to tak można? i smakuje? Truskawki już jadam, moje dziecko je toleruje, więc nie pozostaje nic innego niż spróbować :)
ciekawy pomysł ! :)
No proszę. Dawno mnie tu nie było i taka zmiana :-) Podoba mi się ;-)) A deserek wygląda mega apetycznie :-)
-
jestem miłośnikiem kogla-mogla i powiem że nie znałem tak prostego i smacznego przepisu :) szkoda że można go robić tylko w pewnym okresie bo mrożone truskawki to już nie to..
-
Zgada się, mrożone to już nie to…Oby do lata! :)
-
To musi być rewelacyjne :)
pozdrawiam
http://goosiagosposia.blogspot.com/
Moje truskawki puściły tyle soku, ze zrobił się z tego prawie kompot. Może ma Pani jakiś pomysł na to? Dwa razy robiłam i za każdym razem taka sama sytuacja. Dobre mimo wszystko :)
-
dobry sposobem na sok z owoców jest wymieszanie ich z mąką ziemniaczaną i troszkę cukru , po upieczeniu powstanie kisiel z soku:)
-
Cóż pozostaje mi powiedzieć… najważniejsze, że smakowało:) Może rozwiązaniem będzie użycie mniejszej ilości owoców na porcję lub zapiekanie w płaskim naczynku (takim 2 cm wysokości). Powinno pomóc!
A czy moze byc zwykly bialy cukier czy koniecznie brazowy?
-
Może być biały
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Pychotka :)