Przepisy
Agaty

Wegetariańskie paszteciki z soczewicą

Przekąski, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

Już jakiś czas temu zauważyłam, że dobry pasztet w wersji wegetariańskiej (a nawet wegańskiej) NICZYM nie różni się w smaku od swojego mięsnego odpowiednika. Co więcej, jedzenie tej przekąski, kiedy wiesz że to samo zdrowie, jest rewelacyjnie przyjemne!

paszteciki wegetarińskie (3)

Dziś więc drożdżowe paszteciki nadziewane soczewicą, kaszą jaglaną i ziarnami słonecznika w formie idealnego nadzienia.

paszteciki wegetarińskie (4)

 

Z proporcji upiekłam 4 duże blachy, ok. 35 pasztecików.

paszteciki wegetarińskie (3)

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Nadzienie: Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj kolendrę i liść laurowy, przesmaż. Dodaj soczewicę, kaszę oraz słonecznik, zalej 3 szklankami wody i gotuj na małym ogniu, aż płyn odparuje, a składniki będą miękkie. Dodaj pokrojone suszone pomidory. Całość zmiksuj ręcznym blenderem na gładką pastę. Dodaj bułkę tartą i przypraw do smaku. Ostudź.

Po ponownym wyrośnięciu, ciasto  rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, na kształt długiego prostokąta. Posmaruj nadzieniem i zwiń wzdłuż, aby utworzyć długi wałek. Pokrój w poprzek na lekko ukośne kawałki o długości ok. 5 cm.

Ułóż na blasze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejnych 20 minut. Wierzch pasztecików posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp czarnuszką. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 oC.

 

-->