Ciasto: Z mąki usyp kopczyk, w jego środek wbij jajka, dodaj letnie mleko i pozostałe składniki, na koniec pozostawiając miękkie masło. Możesz też wszystkie składniki wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto w robocie kuchennym wyposażonym w hak.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Nadzienie: Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj kolendrę i liść laurowy, przesmaż. Dodaj soczewicę, kaszę oraz słonecznik, zalej 3 szklankami wody i gotuj na małym ogniu, aż płyn odparuje, a składniki będą miękkie. Dodaj pokrojone suszone pomidory. Całość zmiksuj ręcznym blenderem na gładką pastę. Dodaj bułkę tartą i przypraw do smaku. Ostudź.
Po ponownym wyrośnięciu, ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, na kształt długiego prostokąta. Posmaruj nadzieniem i zwiń wzdłuż, aby utworzyć długi wałek. Pokrój w poprzek na lekko ukośne kawałki o długości ok. 5 cm.
Ułóż na blasze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejnych 20 minut. Wierzch pasztecików posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp czarnuszką. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 oC.
Paszteciki – rewelacja, chociaż wegetariańskie.Polecam