Przepisy
Agaty

Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem

Przepisy
Opis

To danie do jedzenia pod kocem, do ogrzewania rąk ciepłą miseczką pełną aromatycznej zapiekanki.

Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem (1)

To równocześnie zmodyfikowana wersja anglosaskiego klasyka- Shepherd’s pie, której moją wersję znajdziecie np. TU. Ta jest szybsza i mniej po nie zmywania, dla mnie to spory plus ;)

Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem (5)

Nad mieszanką mięsa mielonego i soczewicy ułożyłam „pogniecione” płaty ciasta phillo. Ich zapiekanie trwa dosłownie kwadrans, więc czas oczekiwania na obiad skracamy do niezbędnego minimum :)

Zapiekanka mięsna z soczewicą pod chrupiącym ciastem (2)

Proporcje na 2 porcje.

Wymieszaj z soczewicą, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż soczewica zmięknie. Dodaj kolendrę i koncentrat, przypraw do smaku. Przełóż do naczynek do zapiekania.

Ciasto posmaruj roztopionym masłem, złóż. Wytnij kwadraty wielkości miseczki, przykryj nimi wierzch naczynia. Na górze ułóż kolejna warstwę ciasta, tym razem „pogniecioną”, nierówną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, zapiekaj ok. 15 minut, aż ciasta stanie się lekko brązowe.

-->