Przepisy
Agaty

Zupa krem ze szparagów i cukinii

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Warzywa, Zupy
Opis

Wiosennie pastelowa zupa z białych szparagów i cukinii.

zupa szparagowa z cukinią (1)

Sama cukinia nie ma wyrazistego smaku, nie tłamsi więc aromatu szparagów, sprawia natomiast, że krem na piekny, jasno seledynowy kolor.

zupa szparagowa z cukinią (2)

Kilka gałązek koperku (lub innych ulubionych ziół), grzanki i lekki obiad gotowy!

zupa szparagowa z cukinią (5)

Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. W kostkę pokrój również cukinię.

W garnku podgrzej masło, zeszklij drobno posiekany por.  Dorzuć do niego pokrojone ziemniaki, cukinię i kawałki szparagów, zalej bulionem tak, by tylko przykrył składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około kwadrans- aż składniki będą miękkie.

Zupę zmiksuj, zaciągnij śmietanką, dopraw do smaku (jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, dolej do niej nieco wody i ponownie zmiksuj). Główki szparagów uduś do miękkości na maśle, dodaj do zupy.

Zupę opcjonalnie: posyp koperkiem, skrop oliwą, podawaj z grzankami…

 

-->