Szparagi oczyść z włókien, pokrój na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Oddziel główki.
Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. W kostkę pokrój również cukinię.
W garnku podgrzej masło, zeszklij drobno posiekany por. Dorzuć do niego pokrojone ziemniaki, cukinię i kawałki szparagów, zalej bulionem tak, by tylko przykrył składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około kwadrans- aż składniki będą miękkie.
Zupę zmiksuj, zaciągnij śmietanką, dopraw do smaku (jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, dolej do niej nieco wody i ponownie zmiksuj). Główki szparagów uduś do miękkości na maśle, dodaj do zupy.
Zupę opcjonalnie: posyp koperkiem, skrop oliwą, podawaj z grzankami…
Uwielbiam szparagi. Dzięki za inspirację. Jago